Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Motor

Franska 14-åringar kan köra bil utan körkort

Twizy när den presenterades på Paris Auto Show 2012.
Twizy när den presenterades på Paris Auto Show 2012. Foto: Michel Euler/AP

En ny lag gör det möjligt för franska 14-åringar att köra bil utan körkort.

Det är Renaults kompaktbil Twizy, som funnits på marknaden sedan 2010, och liknande fordon som nu genom ett EU-direktiv plötsligt blivit alla franska 14-åringars alternativ till cykel och skoter.

Direktivet gör det möjlighet för varje enskilt medlemsland att utfärda undantag ner till 14-års ålder för att köra dessa fordon. Sedan ett par månader omfattas motoriserade ”kvadricyklar” i Frankrike av samma regelverk som mopeder – vilket innebär att bilar som Twizy nu blir tillgänlig för unga tonåringar.

För att få köra bilen kräver de franska myndigheterna sju timmar teoretisk och praktisk utbildning. Och så gäller det att få sina föräldrar att punga ut med 60.000 kronor. Och ytterligare 9.000 om året i försäkring.

Den lilla bilen har en toppfart av 80 kilometer i timmen och har såväl krockkudde som skivbromsar, skriver Business Insider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.