Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/i-backspegeln-till-on-sylt-ar-taget-enda-vagen-aven-for-bilister/

Motor

I backspegeln: Till ön Sylt är tåget enda vägen – även för bilister

Bild 1 av 2 Att åka tåg 1963 var inte direkt ett miljöval, se bara hur ångloket på bilden bolmar. Kan vi rent av kalla det för tågskam?
Foto: Gunnar Friberg
Bild 2 av 2 Dagens biltåg heter ”Syltshuttle”. Vallens namn är dock fortfarande Hindenburg Damm även om det har kritiserats och flera nya namnförslag har kommit genom åren.
Foto: Axel Heimken/DPA

Semesterön Sylt saknar vägförbindelse med fastlandet. För de som vill ta bilen till ön som brukar kallas för ”Tysklands Mallorca” är tåget enda vägen.

Uppdatering 190922 12:40 Texten har tillfogats en rättelse

Bil eller tåg? Ett val som många gör inför resan. Bilden här visar resenärer på väg till kur- och badorten Sylt på den västtyska Nordsjökusten. De får både åka tåg och bil. Eller tvingas ta bilen på tåget rättare sagt, för någon vägförbindelse finns inte till ön den 18 juli 1963 när fotot är registrerat i vårt arkiv.

”Förare och passagerare tvingas sitta kvar i sina bilar under färden – för en gångs skull får man tillfälle att betrakta landskapet genom bilrutan”, som det går att läsa i den tillhörande texten.

Färden tar cirka en timme och kostar 67 kronor tur och retur med en Volvo PV 544. Någon sådan kan vi dock inte se på bilden här. Det är flest Mercedesbilar av både Bull- och Fentyp som gäller liksom Folkabubblor, en och annan Citroën och så en Fiat 1300/1500 med sidorutan lite ­öppen för att lätta på imman denna fuktiga dag.

Vallen och rälsen över till ön Sylt stod klara den 1 juli 1927 efter ett misslyckat första försök 1925 då bygget slogs ut av en storm. 1951 kom biltransporterna i gång och 1960 fick vagnarna två våningar. 1965 hade vallen ännu enkelspår, dubbla kom först 1973, och på bilden ser vi ett tåg anlända och ett ge sig av från terminalen i Niebüll på det tyska fastlandet.

Du behöver inte hänga läpp om du tycker det där med biltåg till Sylt låter mysigt, det är fortfarande det enda sättet att få över sin bil till ön från Tyskland – reser du via Danmark går det istället att ta bilfärjan. I dag kostar resan med biltåget emellertid 89 euro. Även om du kör Volvo PV 544.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om hur man i dag tar sig till Sylt.

Läs mer: Därför lever Saabföraren i livsfara