Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/jacques-wallner-koparna-far-betala-for-sakrare-fordon-gott-sa/

Motor

Jacques Wallner: Köparna får betala för säkrare fordon – gott så

Alkolås.
Alkolås. Foto: Paul Hansen

KRÖNIKA. Det dog 25.300 människor i EU-trafiken under 2017. EU-kommissionen accepterar inte det och föreslår skärpta krav.

Jacques Wallner
Rätta artikel

Det handlar främst om nya minimikrav för nya fordon som bilar, bussar, lastbilar och bussar som ska säljas på EU-marknaden. Det är en omfattande lista som presenterades redan i maj men nu avancerat vidare från EU-ländernas ministrar mot EU-parlamentet.

Eller vad sägs om krav på autobroms i bilar, alkolås, kamera eller sensorer som varnar vid backning och intelligent hastighetsövervakning i samtliga fordon?

Det ställs också krav på att förarna i lastbilar och bussar ges en bättre sikt ut från fordonen för att lättare kunna upptäcka gående och cyklister med flera.

Det ska också bli obligatoriskt med däcktrycksövervakning i transportbilar, bussar och lastbilar.

Bilar och transportbilar ska tvingas ha filhållningsassistent och ges en mjukare front som inte onödigtvis skadar oskyddade trafikanter. Med mera ... Listan är lång.

Föga överraskande så har den europeiska bilindustrins organisation, ACEA, invändningar mot förslaget.

Det här följer ett välkänt mönster. Mycket av det som föreslås finns redan på marknaden i litet mer påkostade bilar. Men ACEA försvarar alla sina medlemmar; också de som kanske gör de billigaste och sämst utrustade fordonen.

Något som särskilt tilldragit sig ACEA:s kritik är den intelligenta hastighetsövervakningen som ska hindra förarna att köra för fort (fast systemet går att tvinga till högre hastighet och till och med att stänga av).

ACEA hävdar att det är svårt för systemen, som redan finns på marknaden, att läsa av hastigheterna rätt.

Enligt en analys som gjorts för EU-kommissionen av brittiska forskare skulle förslagen kunna rädda närmare 25 000 människoliv mellan 2022–2037.

De här förslagen kommer så klart göra fordonen dyrare. Det får köparna betala. Gott så!

Grönt ljus. Kia Niro EV första elbilen att utses till Årets familjebil av tidningen Motorföraren.