Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/jonas-froberg-bilvarlden-har-aldrig-varit-mer-utmanande-och-svartolkad/

Motor

Jonas Fröberg: Bilvärlden har aldrig varit mer utmanande och svårtolkad

Bilar. Smaka på ordet. Det är känslor och klimat och familjens kanske största utgift. Men framför allt en av samhällets stora framtidsfrågor. 

Morgonrodnaden lyser och hetkaffet ångar ur termosen. 

Klockan slår 05.30. Leendet syns knappt i vänster mungipa, men vällusten känns i varje kroppscell hos 75-åriga Viola när hon blickar ut på den raka grussträckan. 

Bilar är känslor. Kanske blir de aldrig hetare än när Viola lägger in ettan på sin Skoda Felicia i Västerbottniska Strycksele för att åka de 15 milen in till kompisen i Storuman.

När friheten hisnar. 

Bilen är också kanske ditt eget hushålls största utgift. Och det har aldrig varit svårare att välja: vågar du som bor i Stockholm köpa en dieselbil? Hur är det med laddhybriderna som är så bensintörstiga på på långkörningar? 

Och hur hanterar man att renodlade elbilar ofta har väntetider längre än en graviditet – och priser som hisnar? 

Samtidigt pågår en djupare revolution i bilvärden som pulvriserar allt vi trodde att vi visste. 

Bilar blir allt mer självkörande datorer på hjul som ingår i större system där allt färre äger sin egen bil. Globala bolag som Uber och Didi kämpar om att bli ”bilvärldens Amazon” där ett medlemskap i en bilflotta och en app i telefonen kanske snart är allt du behöver. I Stockholm. Men vad händer hos Viola i Strycksele? Och hos Volvo Cars i Göteborg på sikt?

I bilrevolutionens absoluta kärna finns klimatet. Vägtrafiken står för en fjärdedel av koldioxidutsläppen, som just nu, bisarrt nog, ökar trots att det måste minska kraftigt. Samtidigt pågår bensinupproret 2.0 och avståndet mellan stad och land har aldrig varit större. 

Jag får från och med nu nu den stora förmånen att skriva om bilar i denna publikation. En sak är säker: Bilvärlden har aldrig varit mer utmanande och svårtolkad. Vi vill göra allt för att leda dig rätt, oavsett om du heter Göran i Bromma eller Viola i Strycksele.