Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/kalle-holmberg-det-eviga-pipandet-gor-mig-mer-och-mer-misstanksam/

Motor

Kalle Holmberg: Det eviga pipandet gör mig mer och mer misstänksam

Parkeringssensorer är ett otyg. Jag litar inte på dem. Och min alldeles privata logik säger att det ska jag inte heller göra.

Rätta artikel

Ju fler modeller med denna utrustning jag kör, desto mer sjunker mitt förtroende för de pipande, blinkande och allmänt irriterande anordningarna.

Det ihållande pipet – då fordonet är så nära ett hinder att det bums ska stoppas – inträder vid marginaler som kan skifta en hel del mellan olika bilmodeller. Som provkörare lärde jag mig det ganska tidigt.

Förare som hyr bilar ofta skulle jag tro har samma erfarenhet. Snittbilisten, sällan bakom ratten i någon annan bil än den egna, lär förmodligen känna sig tryggare.

En god vän till mig, ägare av en topputrustad Volvo XC60, hade intagit en position någonstans mitt emellan den trygga och den kritiska. Tills han en dag på ett relativt öppet område fick lägga i backen för att kunna ta sig därifrån.

Sakta bakåt, koll i backspeglar, inget pipande. Plötsligt smällde det till. Volvon hade gått i närkamp med en flaggstång. Sedan den dagen är han direkt kritisk till den assisterande funktionen – och därmed hedersmedlem i min klubb.

En annan god vän, i sammanhanget strategiskt placerad då han arbetar som bilplåtslagare, har den bestämda uppfattningen att bilar utrustade med parkeringssensorer är överrepresenterade vad gäller parkeringsskador. Pressad om detta medger plåtisen att han inte kan peka på någon statistik till stöd för ett sådant smått absurt förhållande.

Min väns framtoning som en mild person som inte hemfaller åt generaliseringar i tid och otid, kombinerat med hans yrkesheder, gör i alla fall djupt intryck på mig när vi då och då tar upp ämnet.

Själv kan jag inte påminna mig att jag stött i något som en sensor missat. Känner dock att det mer beror på den försiktighet jag allt mer har iakttagit, än att jag förlitat mig på det eviga pipandet.