Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/kalle-holmberg-jag-later-bilen-sta-parkerad-i-avgiftsfria-zoner-i-fororten/

Motor

Kalle Holmberg: Jag låter bilen stå parkerad i avgiftsfria zoner i förorten

God idé att hålla reda på: städdagen/natten. Foto: Kalle Holmberg

Vaknar med ett ryck mitt i natten. Hur var det nu med städdag där jag parkerade min kompakta japanjeep? Fredag? Ja, just det, fredag. P-bot som på beställning om fem timmar, om inte trotjänaren flyttas.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Bara att gå ner och baxa iväg bilen något kvarter, en tidig morgonpromenad är aldrig fel. Den bistra sanningen är dock att jeepen står långt ut i Västerort, inte där vi bor på Kungsholmen i centrala Stockholm. Avstånd: runt milen.

Kliver på nattbuss 198 vid Fridhemsplan och siktar sedan strax efter klockan 04 min pärla, efter en promenad på utmanande isvalkar.

Härmed erkänns det: Jag är en av de bilägare med bopålar centralt i huvudstaden som låter bilen stå parkerad i, ännu en tid, avgiftsfria zoner i förorten. Osjyst mot de boende där? Absolut. Men djungelns lag råder, samtidigt som p-möjligheterna givetvis är fler längre ut. Och förfarandet minskar dessutom okynneskörning.

Vet inte hur många vi är som parkerar på detta vis, kanske är jag en solitär av klart märklig art. Det finns Facebookgrupper för allsköns aktiviteter, kanske även för denna?

Stående tipset från Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP) i Stockholms stad, till centralt boende som känner sig trängda av minskat p-utrymme (och höga kostnader) är att hyra en garageplats (svindyrt). Som om de växer på träd. Tillgång och efterfrågan, den rike vinner.

Själva p-banaliteten i natten skyller jag lite fegt på tjänsten min. Under torsdagskvällen gled jag runt i en renodlad elbil, nya Jaguar I-Pace. I lyxbilens rogivande tystnad, förstärkt av ett lättat utsläppssamvete, såg jag för mig en rosaskimrande transportframtid där allt är möjligt och alla blir lyckliga – bilburna, motorcyklister, mopedister, cyklister och fotgängare.

Då och där glömdes verkligheten bort. Till dess jag vaknade mitt i natten.