Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/kalle-holmberg-visa-respekt-for-dagens-mopedforare/

Motor

Kalle Holmberg: Visa respekt för dagens mopedförare

00:55. Här tar sig DN Motors utsände Kalle Holmberg i full fart genom slalomprovet på Spånga torg – på kung Carl Gustafs moppe.

KOMMENTAR. Nyligen stod jag på startlinjen i ett veteranmopedrally där gränser för vad nostalgin kring dessa fordon egentligen tål lyste med sin frånvaro. Vuxna människor diskuterade trimning öppet medan förorenande blårök vällde ut över nejden, allt inramat av skratt och allmän trivsel. Då kom jag att tänka på dagens mopedhjältar.

Rätta artikel

Inte så att jag känner någon av dem, har ingen aning om hur många de är. Kan inte säga exakt var de kan siktas, eller under hur lång tid de har varit i rörelse där de de facto finns. Känner de ens något för sina mopeder, i stil med vad de där oförskämt stolta seniorerna gör för sina farkoster från 50-talet och några decennier framåt?

I rallyt Harald Nielsen Memorial i västra Stockholm sistlidna söndag (se vårt Backspegeln-reportage) var mopparna 30 år eller äldre, åldern på flertalet av förarna klart högre.

Läs mer: Kungligt kul på hjul i veteranmopedrally

Är det sannolikt att hjältarna jag kom att tänka på – att de om 30 år plockar fram sina ofta kinesiska moppar och ställer upp i ett rally där man hänger sig åt återblickar på vad som tilldrog sig på landsvägar och andra mindre vägar på den svenska landsbygden under perioden 1990 till 2019?

Jag vet inte, men tror inte det. Mopedförarna jag talar om är de tonårsflickor på landsbygden som för sitt sociala liv i trakter där samhällets transporttjänster antingen inte existerar, eller – om de finns – styrs av turlistor som inte ger ungdomar någon chans att på egen hand spontant ge sig iväg och stråla samman med kompisar, ibland miltals bort.

Jag älskar att färdas med bil på vägar bortom de trista men effektiva motorvägarna. Där dyker de plötsligt upp, de unga tjejerna som målmedvetet styr sina moppar till träffen med kompisar eller kärlekar. Eller är på väg till extrajobb.

Den skoterliknande mopeden är laglig och omekad, hjälmen av högsta kvalitet och lyset fungerar. De transporterar sig – punkt slut. De förtjänar respekt, sakta in när du ser dem. Och vinka gärna.