Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Kina väljer metanol

inline image
inline image

Kina har valt väg för alternativa drivmedel. Metanol och DME, dimetyleter, ska minska beroendet av bensin och diesel. Etanol av spannmål har stoppats. Det ger för stor påverkan på matpriserna. Standarder för M15 och M85 är klara och tillverkarna bygger nu bilar för metanol. Bland de ivrigaste förespråkarna finns Geely, som vill köpa Volvo.

Kina följer därmed nobelpristagaren Geroge Olahs råd i boken om metanol som framtidens energibärare. . Det skapade livlig debatt på nätet. Olah är ihop med nobelpristagarna Paul Krutsxen och Paul Krugman ytterst kritiska till etanol.

Det handlar inte i första hand om etanolet som bränsle – det slår metanol på flera punkter – utan på effektiviteten i framställningen och tillgången till råvaror. Det måste vara grunden för vilka strategiska val vi gör.

Metanol är den enklaste av alla alkoholer med endast en kolatom mot etanolens två. Ju fler byggstenar, desto svårare blir det i processerna. Därför kan metanol och DME enklare och med högre energiutbyte göras av en bredare bas råvaror och ersätta en rad produkter som i dag är oljebaserade, vilket inte bara Olah övertygande redovisar i sin bok.

Redan 1969 försökte miljökämpen Björn Gillberg effektivisera framställningen av cellulosaetanol. Det gav då bara 25 procent i utbyte. 40 år senare och efter hundratals miljoner i statsstöd verkar företaget Sekab i Övik inte ha kommit längre.

Genom förgasning av trä till metanol får man ett mer än dubbelt så högt utbyte, uppemot 60 procent. Det är en avgörande skillnad som vida uppväger metanolens nackdelar som bränsle, menar Gillberg, Olah med flera.

I Övik ska Domsjö Fabriker och Chemrec göra DME av svartlut. DME ersätter diesel och kan därmed bidra till att bryta de kraftigt stigande utsläppen från tunga fordon. Det är akut med åtgärder i den sektorn.

Minst lika centralt är energieffektivisering. Inget är bättre för miljön - än en sparad liter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.