Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Körkort i mobilen ska utredas

Frågan om körkort i mobilen utreds i Sverige. Arkivbild.
Frågan om körkort i mobilen utreds i Sverige. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Transportstyrelsen utreder om Sverige ska införa digitala körkort som går att ha i mobilen. I Finland finns det redan och i Danmark planeras det till 2020. 

Transportstyrelsen har inlett en förstudie som ska vara klar i början av 2019. Men det finns många stötestenar längs vägen. Det vet man i Finland. Det digitala körkortet är bara giltigt där – inte i något annat land.

– Det vi har sett hittills när vi har tittat på lösningarna i Finland och nu även Danmark är att ett digitalt körkort i mobilen endast kan erbjudas som ett komplement till det fysiska körkortet inom det egna landet, säger Pär-Ola Skarviken, utredare hos körkortsavdelningen hos Transportstyrelsen.

Det är EU:s detaljerade lagstiftning för hur ett körkort ska se ut och vad det ska vara tillverkat av som sätter hinder i vägen.

– Dessutom pågår ett standardiseringsarbete internationellt (ISO) med hur ett mobilt körkort ska se ut och fungera för att kunna användas globalt. Detta arbete beräknas vara klart först 2020, fortsätter han.

Därför vill man inte lansera någon svensk lösning förrän det klarnat vartåt digitaliseringen rör sig.

Ett alternativ är att slopa både fysiska och digitala körkort.

– Ett tänkbart alternativ för att avgöra om någon har behörighet att köra eller inte, är att låta kontrollerande instanser exempelvis polisen vid kontroller på väg, sköta kontrollen gentemot körkortsregistret direkt. Som förare skulle man då enbart behöva legitimera sig med en giltig ID-handling och då behövs varken ett fysiskt eller digitalt körkort, säger Pär-Ola Skarviken.

För att komplicera det hela än mer så tillsattes i fjol en utredning:  ”2017 års ID-kortsutredning” som under 2019 ska föreslå vilka handlingar som ska vara officiella ID-handlingar i Sverige.

– Utredningens resultat kan därför också komma att påverka vårt vägval i frågan om digitalt körkort, avslutar Pär-Ola Skarviken.

Det här kan fås digitalt hos Transportstyrelsen.

Med digital brevlåda kan följande erhållas:

Meddelande om körförbud

Beslut om trängselskatt och infrastrukturavgift

Eventuell tilläggsavgift eller förseningsavgift

Beslut om körkortstillstånd

Påminnelse läkarintyg – gäller körkortsinnehavare med medicinskt villkor

Påminnelse om körkortstillverkning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.