Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/kunderna-skriker-efter-laddbara-bilar/

Motor

Kunderna skriker efter laddbara bilar

Foto: Anders Wiklund/TT

Rusning efter laddbara bilar, en stabilisering för dieslar och kämpigt för Volvo.

Så kan man sammanfatta bilmarknaden hittills i år.

Rätta artikel

Drygt 104.000 nya bilar har registrerats under första tertialet i åt. Det är en nedgång med drygt 14 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Nybilsmarknaden har därmed backat varje månad sedan juli i fjol.

Men då ska man komma ihåg att 2018 var ett år med tvära kast efter det nya skattesystemet bonus malus, som infördes den 1 juli. Det gav en konstlat stark marknad det första halvåret med kulmen i juni, då över 66.000 bilar registrerades - mer än dubbelt upp mot tidigare, mer normala junimånader. 

Därefter gick det i krypfart under hösten och vintern. Till på köpet fick många tillverkare svårt att leverera bilar som en följd av den nya körcykeln WLTP. 

Ketchupeffekten och leveransproblemen har nu börjat klinga av. Antalet registreringar hittills i år står sig ganska väl om man jämför med tidigare tertial från 2017 och bakåt.

Bonus malus premierar laddbara bilar med bonus på upp till 60.000 kronor. Vanliga bensin- och dieselbilar får högre fordonsskatt de första tre åren.  

Det har bidragit till att efterfrågan på laddbara bilar skjutit i höjden. Elbilar och laddhybrider har nu en andel av alla nyregistrerade bilar på 12,4 procent, jämfört med 6,7 procent i fjol. I april var andelen 10,1 procent.

– Det är en glädjande utveckling och ett viktigt steg på vägen mot att minska utsläppen, säger Mattias Bergman, vd för intresseorganisationen Bil Sweden.

Volvo Car Sverige har det kämpigt med ett volymtapp på hela 28 procent hittills i år.  Marknadsandelen har gått ned med närmare fyra procentenheter till 19 procent. Tvåan Volkswagen har backat närmare två procentenheter till 13 procent.

Volvo ligger dock alltjämnt i topp med 60- och 90-serien.  När det gäller laddbara bilar har Volvo 17,3 procent och sett enbart till laddhybrider 36 procent av marknaden. 

 För dieselbilarna verkar det som om den långvariga nedgången planat ut. Andelen i april var 38,5 procent, i stort i nivå med i fjol. 

Under 2018 registrerades 353.666 nya bilar, den tredje högsta noteringen hittills. prognosen för i år är 335.000 bilar och 50.000 lätta lastbilar.