Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/laddbara-bilar-tokrusar-outlander-ny-etta/

Motor

Laddbara bilar tokrusar – Outlander ny etta

Mitsubishi Outlander laddhybrid Foto: Lase Swärd

Det är fortsatt trögt på nybilsmarknaden. Registreringarna föll i januari med elva procent. Det var sjunde månaden i rad med minussiffror.

Undantaget är elbilar och laddhybrider - de steg med hela 61 procent.

Lasse Swärd
Rätta artikel

Statistiken från branschföreningen Bil Sweden visar en splittrad bild av marknaden. Totalt registrerades 20.478 nya bilar, ned elva procent jämfört med motsvarande tid i fjol. 

– Nedgången var väntad mot bakgrund av kvardröjande effekter av Bonus-malussystemet och förlängda leveranstider i samband med införandet av den nya testmetoden WLTP, förklarar Mattias Bergman, vd för BIL Sweden.

– Dessutom så jämför vi med ett mycket starkt januari förra året, som var den näst bästa januarimånaden någonsin för personbilar. Vi får räkna med tuffa jämförelsetal under hela första halvåret beroende på de höga registreringssiffrorna i fjol inför Bonus-malus den 1 juli, säger han.

Nedgången för dieslar verkar ha planat ut och ligger nu på 39 procents andel. Bensinbilarna har en andel på 41 procent.

Elbilar och laddhybrider som uppfyller kraven för klimatbonus ökade kraftigt i januari. De renodlade elbilarna stod för fem procent av nybilskakan (två procent för hela 2018) och laddhybrider för åtta procent.

– Det har varit en stark start på bilåret 2019 för laddbara bilar, där andelen i januari uppgick till 13 procent, vilket ligger i linje med vår prognos. De rena elbilarnas andel av de laddbara bilarna uppgår till 41 procent. Det är en kraftig uppgång jämfört januari förra året, då andelen laddbara bilar var sju procent och av dessa var elva procent rena elbilar, säger Mattias Bergman.

Ser man på tio i topp domineras listan som vanligt av Volvo och Volkswagen, men där finns nu också bubblaren Kia med modellen Niro och Mitsubishi med laddhybriden Outlander.

Outlander ligger nu också åter i topp bland laddhybriderna. Den tidigare ettan Volkswagen Passat GTE har halkat långt ner på listan som en följd av svåra leveransproblem. 

Bland elbilarna är Nissan Leaf etta följd av Renault Zoe och Kia Niro.

Bil Sweden tror att 2019 slutar med 335.000 nya bilar. I fjol blev det 353.800 bilar.