Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/mamma-valdes-till-helsingfors-bilkvinna-och-det-var-vi-mycket-stolta-over/

Motor

”Mamma valdes till Helsingfors bilkvinna och det var vi mycket stolta över”

Syskonen Ulla, Pirkko och Paula Sori under en av 50-talets Helsingforsvintrar.
Syskonen Ulla, Pirkko och Paula Sori under en av 50-talets Helsingforsvintrar. Foto: Privat

Bilen. Den var ofta mannens ohotade bastion på 50- och 60-talen. 

Plåtlådorna på fyra hjul materialiserade tron på framtiden och blev härförare i i jakten på individuell frihet. 

Mannen såg ofta sig själv som familjeförsörjare och teknikguru – och den som visste hur det nya vidundret skulle köras och skötas. Kvinnan förväntades sitta bredvid och i bästa fall se glad ut. 

Det var faktiskt normen. 

Den gällde inte överallt. 

DN-läsaren Pirkko Sori de la Paz skriver och berättar 

– Jag och mina fyra systrar bodde i Helsingfors på 50-talet. Våra föräldrar var skolfotografer och hade den egna firman FotoSori.

Aune Sori åkte runt till skolorna på sin motorcykel.
Aune Sori åkte runt till skolorna på sin motorcykel. Foto: Privat

Men medan pappa Jorma reste runt med kameran i högsta hugg på tåg åkte mamma Aune först motorcykel på sina arbetsresor och köpte sedan en IFA som var hennes första bil.

Aune Sori redo att åka iväg i sin IFA F8
Aune Sori redo att åka iväg i sin IFA F8 Foto: Privat

 

– 1958 reste vi till Paris med vår nya IFA. Mamma körde hela vägen då pappa saknade körkort. 

Familjens nya IFA P70 kombi, som egentligen hette AWZ Sachenring P70 kombi. Alla syskon lutar sig mot karossen i Duroplast. Från vänster Sinikka, Sirpa, Pirkko, Paula. Ulla står framför.
Familjens nya IFA P70 kombi, som egentligen hette AWZ Sachenring P70 kombi. Alla syskon lutar sig mot karossen i Duroplast. Från vänster Sinikka, Sirpa, Pirkko, Paula. Ulla står framför. Foto: Privat

De bodde på tält på campingplatser.

– Mamma lagade maten på ett spritkök, höll oss rena och fina och pappa som var även konstnär, letade efter nya målningsmotiv.

Barnen hade inga säkerhetsbälten. 

Syskonen Sori med pappa Jorma sugande på sin pipa på semester i Frankrike. Från vänster: Sirpa, pappa Jorma, Sinikka, Paula, Pirkko och Ulla.
Syskonen Sori med pappa Jorma sugande på sin pipa på semester i Frankrike. Från vänster: Sirpa, pappa Jorma, Sinikka, Paula, Pirkko och Ulla. Foto: Privat

De enda kläder barnen hade med sig var grönprickiga  nylonklänningar med underklänningar i taft och röda manchesterjackor. 

– När mamma tvättade klänningarna fick vi vänta på torkningen i underklänningarna. Vi väckte mycket uppmärksamhet med våra lika kläder, en lång pappa och en kort mamma!

De brukade spela kort på en resväska som tidsfördriv. 

– På hemvägen från Paris nära Gävle tog pengarna slut så vi plockade blåbär och sålde dem så vi kunde köpa bensin och mat.

Pirkko Sori de la Paz berättar att mamma Aune sedan hade olika bilar, oftast Renault, som hon kunde laga själv. 

– En gång fick vi punktering på ett däck. Då rullade hon det en kilometer till närmaste bensinmack och bytte sedan det själv. 

Under tiden satt pappa Jorma på en sten och höll barn och bil under uppsikt. 

– Mamma valdes till Helsingfors bilkvinna och det var vi mycket stolta över. Tyvärr lever våra föräldrar Aune och Jorma inte längre men de lämnade efter sig en bildskatt med flera tusen bilder!