Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/nostalgibilden-en-hostdag-med-kepsar-och-poplinrockar/

Motor

Nostalgibilden: En höstdag med kepsar och poplinrockar

En dag på Hamngatan för 40 år sedan. Allt var inte bättre förr. Rent av var det lika mycket trängsel. Foto: Jeppe Wikström

Trenchcoat och keps eller stärkta kjolar. Det var Stockholms-modet för 40 år sedan en sen höstdag när trädens gula grenverk bara behövde en smekning av nordanvinden för att stå spretande svarta.

Det var den 20 oktober 1979. Fotografen Jeppe Wikström har fångat ett ögonblick på Hamngatan utanför varuhuset NK i centrala Stockholm. Det är för Expressens räkning. En man med imponerande kroppshydda väntar vant på fotgängarna i sin splitternya Volvo 245 GL – dåtidens måttstock för en bil. Kanske tänker han att avståndet aldrig varit större mellan ungdomen och dess föräldrageneration. En ung kille med utsvängda byxben och midjekort jacka småspringer framför tre gråstrama herrar i trenchcoat och keps och två damer i stärkta kjolar - som går värdigt.

Volvo 245:an var av 1979 års modell med GL-modellens statusmarkör: de stora rektangulära strålkastarna. Eller kör han den helt nya GL D6 – med sexcylindrig dieseldrög på 82 hästkrafter under huven? 

Antagligen ler han belåtet – han har just mött en sju årsmodeller äldre Volvo 142 som smet in på regeringsgatan och vars färgkulör spridit amerikadrömmar sedan 1957. Denna California-vita Volvo beses slött av två äldre damer som gärna inte gick barhuvade: Hon i smakfull hatt trär på sig vita handskar medan damen bredvid i elegant basker och ljus rock tycks spana mot bakdelen på en vita Pontiac Trams Am från tidigt 70-tal. Snart ska den svänga in på Hamngatan och kryssa ner mot Norrmalmstorg med bluddrigt grumlig V8-röst. 

Så självklar. Då. 

På andra sidan väntas det. Först i bilkön står Nordiska Kompaniets egen folkvagnsbuss, då bara ett par år gammal. Även lyxvaruhuset behövde för sina prosaiska ärenden en arbets-folkvagn, i dag hippförklarad och värd en förmögenhet. 

Bakom den ser vi de kantiga konturerna av 70-talets bil-revolution: en VW Golf och några bilar bakom väntar en ung kvinna invid trottoarkanten i en annan Golf – i dag var det inte läge att veva upp takluckan trots vindavvisare i mörk plast. Kanske hörde hon ett par bilar bakom det karaktäristiska V4-ljudet från en nästan ny Saab 96 V4 som ville svänga ut men med gnisslande tänder tvingades invänta taxiföraren i den svarta Mercedes Compacten – som ska försöka hantera den gamla bussen. 

Och tänk att taxichauffören tycks sitta i Saab-framstolar. 

Och exakt där stannar jag. Några bilar ska ni väl få upptäcka själva. 

Läs mer: Här blev Volvos lyckade Amazon en kalkonbild