Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/nu-har-svensson-hallit-till-hoger-i-50-ar/

MOTOR

Nu har Svensson hållit till höger i 50 år

Bild 1 av 4 Kungsgatan i Stockholm tidig morgon, strax före kl 5, den 3 september 1967. Försiktigt byter bilar, bussar och en polis på motorcykel till höger sida av gatan.
Foto: Leif Engberg
Bild 2 av 4 Många gamla skyltar ersattes med nya. Här ligger de gamla vid Årstaviken.
Foto: Sam Stadener
Bild 3 av 4 Bensinstationskedjan IC anordnade en träningsbana vid Ulriksdal så att bilister i förväg kunde få känna på att hålla till höger.
Foto: TT
Bild 4 av 4 Kollektivtrafikens kostnader för omläggningen var avgjort störst. Kl 4.47 stannar en buss på linje 610 utanför Enebybergs bussgarage så att passagerarna kan gå över vägen till en splitter ny buss för högertrafik.
Foto: Arne Schweitz

Den 3 september för 50 år sedan övergick vi i Sverige från vänster- till högertrafik. Övergången ackompanjerades av en otroligt stor propagandakampanj.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.