Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/nystart-for-dodge-med-manga-hastkrafter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Nystart för Dodge med många hästkrafter

Dodge är tillbaka i den meningen att bilmärket nu har en auktoriserad generalagent: KWA som tar bilarna till Sverige.

Det var 2006 som Dodge nyintroducerades i Europa. Men det gick inte enligt förhoppningarna för så där nio år sedan tog det stopp.

Men det har så klart under åren gått att köpa Dodge ändå i Sverige för den som verkligen önskat det.

Nu görs ett nytt officiellt försök.

Under en dag får vi köra Dodge på asfalterad bana och pickupen Ram både på bana och på en terrängslinga med vattengrav.

Ram av generation fem mäter närmare sex meter och drivs av en 5,7 liter stor V8-motor med 395 hästkrafter och 556 newtonmeter. Kraften förs vidare via en åttastegad automatväxellåda. Inkopplingsbar fyrhjulsdrift och lågväxel ingår också i konceptet. 

Kompressormatad V8-motor med över 700 hästkrafter i Hellcatutförandet.
Kompressormatad V8-motor med över 700 hästkrafter i Hellcatutförandet. Foto: Jacques Wallner

Ram väger 2,4 ton och det drar upp bensinförbrukningen. Den är i stadstrafik, enligt deklarationen, nästan 1,6 liter per mil.

KWA liksom många tillverkare av pickuper tror på trenden att dessa ska användas som ”livsstilsbilar”. Valet av bil ska visa på en aktiv livstil.

Men då ska man ha användning för ett så stort fordon och bo någonstans där det finns plats att parkera.

Ram är bekväm, smidig och tyst i hytten. Lastförmågan med stora hytten är drygt 800 kilo. Den goda dragförmågan på fem ton kräver E-körkort för att kunna utnyttjas.

Ban- och terrängkörningen visar att Ram klarar sig oavsett underlag. En rejält tilltagen markfrigång och förmågan att klara av dryga halvmeterns vattendjup övertygar.

Varför ska man då välja nya Ram? Ny större hytt, fler förarstödssystem, styvare och starkare chassi (ändå har pickupen bantats med 100 kilo jämfört med föregångaren).

Ram finns i fyra utrustningsversioner. Ram 1500 Laramie väntas bli populärast. Den kostar med stora hytten (crew cab) med plats för fem 609 500 kronor, lägg till momsen och på prislappen står det nästan 762 000 kronor.

Dodge då?

Vi kör på bana och får också göra fullgasstart med Challenger SXT med 305 hästkrafter. Det är svårt att bilda sig någon riktig uppfattning om bilen efter denna begränsade användning. Därutöver saluförs Charger och suven Durango som har en bra dragförmåga.

Jag tror att man väljer Dodge för att man gillar amerikanska bilar med många hästkrafter. I Hellcatutförande med 6,2-liters kompressormatad V8-motor får man tillgång till 707 hästkrafter.

Vad det betyder i utsläpp och malusskatt vill man helst inte tänka på. Något mindre motoralternativ än V6:a med 300 hästkrafter erbjuds inte.

Det är en tanke som far genom huvudet hela dagen... är det här produktutbudet i takt med tiden?

Fakta.KWA.

Klintberg & Way Group innehåller flera olika bilrelaterade verksamheter som import av amerikanska bilar, reservdelar, tillbehör samt däck och fälg. KW Automotive är av Fiat Chrysler Automobiles (FCR) auktoriserad som importör till Europa av Dodge och Ram.

Klintberg & Way Group är helägt av Anders Hedin Invest.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.