Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/paus-i-berlin-under-dramatisk-hemresa/

Motor

Paus i Berlin under dramatisk hemresa

Lars och Elisabeth Ståhle låter en för oss okänd person ta den här bilden på paret i Berlin.
Lars och Elisabeth Ståhle låter en för oss okänd person ta den här bilden på paret i Berlin. Foto: Okänd

Nysnö, militärtransporter och äpplen till proviant. Så gick det till när Caroline Björlings föräldrar bilade genom Europa 1938.

Bilsemester. I våra dagar ett bekvämt och ofta odramatiskt sätt att färdas över kontinenten. Om något mot all förmodan skulle hända har man alltid mobilen inom en arms räckhåll.

Annat var det förr. Särskilt innan privatbilismens genombrott på 1950-talet.

På bilden här ses Lars och Elisabeth Ståhle posera i Berlin med sin Ford Junior från 1928. Kameran hålls av en okänd förbipasserande. En annan tid, om inte annat skvallrar flaggan på husfasaden i bakgrunden om det.

Året är 1938 och paret har varit på affärsresa i Italien och även hunnit med ett par dags semester i Venedig.

Lars har en textilfirma och gjorde ofta inköpsresor i Schweiz, Frankrike och Italien. Efter att hotellet var betalt och bilen tankad hade de två äpplen som proviant och påbörjades en tvåtusen kilometer lång hemresa.

Mellan Innsbruck och den tyska gränsen mötte de 30 centimeter nysnö, ändlösa tyska militärkolonner och mörker. Just den veckan inträffade ”Anschluss”, då Österrike förenade sig med Hitler-Tyskland och gränserna stängdes.

– Sista biten före krönet fick mamma ta en kniv och gå ut i skogen i lågskor och skära granruskor att lägga under bakhjulen, som bara spann. Det var bara två lätta bilar som tog sig över bergspasset den dagen till Mittenwald, där nya pengar väntade. Två dagar senare sov de ut i Berlin, berättar dottern Caroline Björling för oss på Dagens Nyheter.

Bilen hade köpts på auktion 1933 för 400 kronor. 1938 bodde familjen i de nybyggda husen på Gärdet i Stockholm. Forden var uppallad under kriget, antagligen för att militären behövde däcken. Caroline vet inte vad som sedan hände med bilen.

Men familjen blev märket troget för efter kriget föll valet på en Ford Anglia.

Läs om fler av läsarnas historiska bilder här.

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt