Ras för bilhandeln i juli - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Ras för bilhandeln i juli

Tvärstopp för bilhandeln i juli.
Tvärstopp för bilhandeln i juli. Foto: Fredrik Persson

Efter rusningen till bilhallarna i juni blev det tvärstopp för bilhandeln i juli – nyregistreringarna av personbilar minskade med drygt 49 procent, visar siffror från branschorganisationen Bil Sweden. För lätta lastbilar var raset ännu större, 70 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Orsaken till turbulensen? Det nya så kallade bonus-malus-systemet som infördes den 1 juli.

”De kraftiga upp- och nedgångarna av nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar i juni och juli beror på att många ville ta sina nya fordon i trafik före 1 juli för att undvika den kraftiga höjningen av fordonsskatten som bonus-malus-systemet innebär”, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman, enligt ett pressmeddelande.

Sammanlagt sedan årets början har nyregistreringarna av personbilar ökat med drygt nio procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.