Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Så sätts priset på gas

19:49 kronor per kilo innebär en milkostnad på 9:75 kronor i vår testbil.
19:49 kronor per kilo innebär en milkostnad på 9:75 kronor i vår testbil. Foto: Lasse Swärd

Varför är biogasen så dyr? Varför sätts priset så att det följer bensin- och dieselpriset? Det finns väl ingen koppling alls till fossila drivmedel?

Så lyder de vanligaste frågorna vi får om att tanka fordonsgas. Hur ligger det egentligen till med hur gaspriset sätts? Är det dyrare än med bensin och diesel?

– Nej, säger Pär Möller, vd för Eon Gasol Sverige AB i Malmö.

– Vårt mål är att gasen alltid ska vara billigare än bensin och diesel. Det finns ju lokala variationer i prissättningen men vi strävar efter att ligga cirka 15 procent under, säger han.

Priset för ett kilo gas i Stockholm är nu 19:50 kronor i Stockholm.

Ett kilo fordonsgas innehåller energi som motsvarar cirka 1,5 liter bensin och 1,3 liter diesel.  Bensinen kostar i dag cirka 16:50 och diesel 16:35 kronor liter, vilket innebär att fordonsgasen är klart billigare per energienhet. 

Ett kilo gas räcker i Opeln som vi testar här i cirka 2 mil. Det ger en milkostnad på 9:75 kronor. Med bensin blir uppemot 11 kronor per mil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.