Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Se vilken suv som är hetast i Sverige

Volvo XC60 bästsäljande bil i Sverige.
Volvo XC60 bästsäljande bil i Sverige. Foto: Lasse Swärd

Volvos mellanstora suv XC60 rasade med 38 procent i november, men ligger ändå kvar på en betryggande förstaplats. Det visar färskt statistik från Bil Sweden över antalet nyregistrerade fordon.

November innebar ännu en rekordstark månad för landets bilhandel. Det blev nya toppnoteringar för både personbilar och lastbilar totalt sett.  Branschen är nu inne på fjärde året med allt starkare siffror. Nya personbilar har ökat 45 av 47 månader.

Så här förklarar Bertil Moldén, vd för Bil Sweden läget:

– Den starka utvecklingen på fordonsmarknaden visar att det går bra för AB Sverige och att vi är inne i en högkonjunktur.  Både företag och hushåll är optimistiska, vilket är viktigt för viljan att investera i nya fordon.

Men han höjer samtidigt ett varningens finger för de effekter regeringens nya fordonsskattesystem bonus-malus kommer att ge. Det införs 1 juli nästa år.

– Det nya systemet innebär i många fall en kraftigt höjd fordonsskatt under de tre första åren. Vill man vara säker på att få sin nya bil registrerad före 1 juli 2018 och undvika den höjda skatten bör man beställa sin bil omgående, säger han.

Novembersiffrorna visar fortsatt tillbakagång för dieselbilar. Antalet nyregistrerade dieslar föll med 13,5 procent, vilket pressade dieselandelen av alla nya bilar till 41 procent, mot 51 procent i november i fjol. Hittills i år, januari-november, är andelen 49,5 procent, mot 52,3 i fjol.

– Den största anledningen till att dieselandelen sjunker är att fler tjänstebilsförare byter till plug-in hybrider där nio av tio bilar har bensin som fossil motor, säger Bertil Moldén.

Försäljningen av så kallade supermiljöbilar – elbilar och laddhybrider – var fortsatt urstark. I november steg antalet med 78 procent, vilket pressade upp andelen supermiljöbilar av det totala antalet bilar till 6,9 procent, mot 4 procent i fjol. Hittills i år är den 5  procent, mot 3,5 i fjol. Volkswagens laddbara Passat GTE är bästsäljande supermiljöbil.

Bilarna som säljer mest

Här är de fem bäst säljande modellerna totalt sett hittills i år:

1) Volvo XC60

2) Volvo 90-serien

3) VW Golf

4) VW Passat

5) Volvo 60-serien

 

Här är de fem bäst säljande dieselbilarna:

1) Volvo XC60

2) Volvo 90-serien

3) Volvo 60-serien

4) VW Passat

5) VW Tiguan

 

Här är de fem bäst säljande elbilarna:

1) Nissan Leaf

2) Renault Zoe

3) Tesla Model S

4) Tesla Model X

5) BMW i3

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.