Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/smhi-dags-fundera-pa-att-satta-pa-vinterdacken/

Motor

SMHI: Dags fundera på att sätta på vinterdäcken

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

SMHI varnade under fredagen för snöfall i södra delarna av Sverige. I norra Sverige har det redan snöat på flera håll och även i Uppland och Stockholm kan det bli vitt på marken under helgen.

Om man ser till vädret börjar det bli dags att tänka på vinterdäcken, enligt SMHI. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

SMHI utfärdade under fredagen klass 1-varningar i Östergötland, Västra Götaland och Jönköpings län. Lågtrycket som drar in över södra Sverige, framför allt i Götaland, övergår allt mer i snö eller blötsnö. Det kan komma några centimeter snö men det är inte säkert att snön sedan ligger kvar. 

– Det ser ut som att snön kan ligga kvar, det är osäkert i vilket omfattning eftersom det är plusgrader i marken, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Över norra Sverige blir det ett lugnare väderläge under helgen. Längs Norrlands kust kan det komma byar av snö och blötsnö. Beroende på vindens riktning kan även Uppland och Stockholm få snöfall under söndagen, uppger SMHI.

Över hela landet kan man dock vänta sig kyligare temperaturer. 

– Från lördag och framåt är det kall luft över hela landet, säger Marie Staerk.

Sedan 1 oktober är det fritt fram att byta till dubbdäck och från 1 december kommer kravet på vinterdäck som sträcker sig fram till 15 april. Oavsett när sista dagen att byta till vinterdäck infaller kan det vara klokt att kolla väderprognosen innan man tar bilen. 

– När temperaturerna pendlar kring 0 grader ska man vara extra uppmärksam. Man behöver börja fundera på att sätta på vinterdäcken, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Som bilist bör man förbereda sig på att det kan slå om snabbt, och kanske byta utifrån rådande väderförhållande.

– Får du skrapa rutorna på morgonen så kan du räkna med att det blir halt, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket. 

Man bör även se över vad man har i sin bil ifall man blir stående längs vägen.

– En extra mobilladdare, reflexväst, flicklampa, lite extrakläder eller en filt är alltid bra att ha i bilen utifall att, rekommenderar Sara Lindström på Trafikverket. 

Läs mer: Vinterdäck som är bäst i test – här är vinnarna i år

Läs mer: SMHI varnar för första snön i söder