Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/snokaos-stankskydd-och-saab-95/

Motor

Snökaos, stänkskydd och Saab 95

Dikeskörningar och kollisioner. Fredag den 6 december 1985 rådde snökaos i landet.
Dikeskörningar och kollisioner. Fredag den 6 december 1985 rådde snökaos i landet. Foto: Magnus Hartman

Blötsnö. Strömavbrott. Kaos på vägar, räls och i luftrum. Den 6 december 1985 drabbade ett väderkaos landet och i Stockholm står en av 110.527 tillverkade Saab 95 på sniskan i modden.

Saknar du gamla tiders vita vintrar? Då har du glömt fredagen den 6 december 1985. Eller också var du inte med. Fotografiet här ger ett litet smakprov på det oväder som lamslog stora delar av landet under helgen. Det kan knappt ens kallas för en dikeskörning det vi ser men bildtexten gör gällande att ett 70-tal trafikolyckor rapporterats i Stockholmsområdet. Mest mindre krockar och avåkningar samt en hel del bilister som fått motorstopp.

Ovädret var förstasidesstoff med blötsnö som ställde till det för såväl väg, spårtrafik som luftrum. I Västsverige hade 50.000 hushåll varit utan elektricitet det senaste dygnet och en styrka på 1.000 man arbetade med att få i gång elnätet. Vindhastigheter på 20 meter per sekund rådde och mellan 20 och 30 centimeter blötsnö hade fallit på flygplatsen Landvetter.

Nog om väder och vind, mer om bilar. Huruvida det är ett motorstopp eller avåkning låter vi vara osagt men på bilden får mannen i rock och hatt i alla fall hjälp med sin Saab 95. En gammal lastvänlig modell som lanserats redan 1959 och var i produktion ända till 1978, alltså sju år innan bilden här togs.

Vinterovädret illustrerades med lamslagen rusningstrafik i DN den 6 december 1985 .
Vinterovädret illustrerades med lamslagen rusningstrafik i DN den 6 december 1985 .

De rejäla baklamporna och de gummiklädda stötfångarhornen gör att vi ringar in bilens årsmodell till mellan 1969 och 1973. 1976 fick nämligen 95:an de klumpiga och stötupptagande stötfångarna från modell 99 och de nya registreringsskyltarna, som ersatte de tidigare med länsbokstäver, infördes 1973. Bokstäverna A till G portionerades ut under premiäråret och kombinationerna med tre bokstäver och tre siffror överlevde ända till våra dagar. 2019 kom de första plåtarna där den sista siffran ersatts av en bokstav.

Polisen på bilden som rycker ut, har i alla fall en nyare bil att förlita sig på – en Volvo 244. Om än inte av senaste snitt så i alla fall av årsmodell 1983.

Stänkskydd har i alla fall båda bilarna, ett lagkrav som skulle gälla till 1995. Kanske är det fler av er där ute som saknar dessa mer än de vita vintrarna?

Läs mer: Fler läsarbilder 

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt