Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/tio-ar-med-ronnie-ny-utstallning-med-sveriges-framste/

Motor

Tio år med Ronnie – ny föreställning med Sveriges främste

Ronnie Petersons Formel 1-debut skedde under Monacos Grand Prix 1970. Här ses han på typiskt manér köra med sladd. Foto: Kenneth Olausson

Han har tagit 25.000 bilder på Sveriges främste racerförare. Nu har journalisten och fotografen Kenneth Olausson summerat sitt liv med Ronnie Peterson.

Racerföraren Ronnie Peterson är en av Sveriges mest kända sportprofiler genom tiderna. Karriären slutade under Italiens Grand Prix 1978. Han omkom efter en masskrock och det tydligaste minnet för gemene man är kanske Ronnies brinnande bil på Monzabanan den där hemska höstdagen. Formel 1-loppet direktsändes på teve rakt in i svenska vardagsrum och gillestugor, precis som Björn Borgs tennismatcher och Ingemar Stenmarks åk i backarna.

För journalisten och fotografen Kenneth Olausson är minnet av Ronnie mer komplext. Han träffade Ronnie första gången i Stockholm hösten 1968 och följde hans karriär under tio år med start i Formel 3. Ronnie Peterson körde 123 lopp i toppklassen Formel 1, Kenneth såg närmare 50 av dessa, fler än någon annan svensk.

123 Formel 1-lopp och tio segrar. Ronnie Peterson är Sveriges främste racerförare genom tiderna. Foto: Kenneth Olausson

Nu, efter 56 år, lägger han kameran och pennan på hyllan och det med ett sista framträdande. I Berwaldhallen i Stockholm höll han i lördags en föreställning vid namn ”10 år med Ronnie” där han berättar om sitt liv med racerföraren och hur han utvecklades till att bli en av de främsta och snabbaste i sin sport.

Kenneth uppskattar att han tagit omkring 25.000 bilder på Ronnie under de där tio åren. Nu är sagan slut, i alla fall när det kommer till Ronnie Peterson.

– Det finns idéer om några bokprojekt, som dock inte omfattar Ronnie Peterson. Har levt med honom i 50 år nu, så det får räcka, säger Kenneth.

– En uppgift för lördagen är att jag berättar om Ronnies storhet i världen. Många svenskar förstår inte hur känd och populär Ronnie var runt globen, säger Kenneth och lyfter fram Italien där Ronnie tävlade under 14 års tid.

Ronnie Peterson vann Dagens Nyheters nystiftade utmärkelse Racerbanornas Riddare 1968. Förutom läderklädd ratt följde en check på 1.000 kronor. Foto: Kenneth Olausson

En annan central plats är Monte Carlo vars slingrande bana på stadens trånga gator ogillas av många förare. Det är lätt att köra i någon trottoarkant och tappa placeringar eller till och med bli tvungen att bryta loppet. Att köra om anses omöjligt av vissa, men en som lyckades var Ronnie och banan kom att bli viktig för hans karriär, berättar Kenneth Olausson.

Han var på plats när Ronnie vann Formel 3-loppet 1969 i en tuff batalj med en annan svensk, Reine Wisell. Kenneth sov över i Ronnies transportbil och gav honom på morgonen de kuvert som satt på fastklämda under bilens vindrutetorkare. De innehöll erbjudande om att köra för ett Formel 1-stall.

Året därpå gjorde Ronnie Formel 1-debut i Monte Carlo och slutade sensationellt sjua i en privatanmäld bil med skral budget och minimalt med tid för testande. 1971 kom han tvåa efter en rad hårresande omkörningar och slutade även tvåa i VM-tabellen det året för att till slut vinna tävlingen 1974.

Kenneth fotograferar paret Ronnie och Barbro Peterson i Monaco 1975. Foto: Kenneth Olausson

Ronnie hade även koll på vad som hände utanför själva banan. Under 1971 års Grand Prix i Monte Carlo stod Kenneth i Casinokurvan med sin Leicaflex-kamera. Objektivet var riktat mot hotellet och bilarna susade förbi bara några decimeter från högerfoten, räcken fanns ännu inte längs banan.

– ”Jag såg dig vid trottoarkanten. Undvik det stället i morgon när vi jagar starttider, annars är du illa ute”, sa Ronnie efter träningspasset. Och han hade rätt, flera ekipage kom flygande med högerhjulen över vägkanten dagen därpå.

Kenneth som träffade Ronnie sista gången i juni 1978 under Sveriges Grand Prix i Anderstorp, upplever att intresset kring Ronnie har vidgats den senaste tiden.

– Hans storhet i dag omfattar de stora framgångar som Ronnie erövrade till följd av sin stora talang som inte ifrågasätts av i stort sett någon. En engelsk tidning listar nu sex Formel 1-förare som man får rösta på för att en ska införas i ett nyinstiftat ”Hall of Fame” – Ronnie är en av de nominerade. Jag brukar säga att svenskarna vet vad de gjorde när Ronnie dog och när Palme blev skjuten. Fråga själv de äldre.