Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/trafikkaos-och-tjuvakande-barn-pa-nybroplan/

Motor

Trafikkaos och tjuvåkande barn på Nybroplan

Nybroplan 1952.
Nybroplan 1952. Foto: Dagens Nyheter

Bilar, gångtrafikanter och cyklister i en enda röra. Företeelsen trafikkaos är inget nytt. Se bara på denna arkiverade bild från sommaren 1952.

Trafikkaos är ingen ny företeelse, inte ens i en förhållandevis liten stad som Stockholm. Se bara på bilden här från den 21 juni 1952. Det är för övrigt den enda information som finns på fotografiets baksida. Platsen är med största sannolikhet Nybroplan, en perfekt plats om man ville dokumentera stadens trafikelände.

Hästar, italienare, amerikanare, tyskar och ursvenska duetter. Nybroplan i Stockholm 1952 var ett mångkulturellt myller – fordonsmässigt.
Hästar, italienare, amerikanare, tyskar och ursvenska duetter. Nybroplan i Stockholm 1952 var ett mångkulturellt myller – fordonsmässigt. Foto: Dagens Nyheter

De bilburna som i dag svär över cyklister och hävdar att det är ett nytt inslag på stadens gator får här äta upp sin teori. Cyklisterna må förvisso ha varit få under flera decennier men är sedan ungefär tio år tillbaka ett vanligt inslag i stadsbilden, precis som just 1952.

Några cykelbanor var det inte tal om och här samsas två- och fyrhjulingar. Allt verkar gå enligt regelboken för polismannen i bildens mitt har inget att anmärka på. Inte ens på de unga männen som tjuvåker på ett lastbilsflak mitt framför hans ögon.

Central i bilden är även spårvagnslinjen som sedan 1991 åter går över torget mot Djurgården efter att ha lagts ner 1967. Framför denna bökar sig en Volvo Duett av första generation fram, i tjänst hos AGA. Det är ett företag som har en speciell anknytning till just Nybroplan ur ett trafikhistoriskt perspektiv.

I december 1924 monterades nämligen stadens första trafikljus upp på denna plats, levererat av just AGA. Det var emellertid en tidig och primitiv variant med endast blinkande gult sken och anvisningar om hur man skulle ta sig genom den röriga knutpunkten.

Än närmare den okända fotografen ses en transportbil av typen Tempo Matador som stoltserar med att vara hovleverantör av frukt och långt upp i bild ser vi en annan fraktare i form av en DKW-Schnellaster med sin karaktäristiskt glosögda uppsyn.

I övrigt utgörs trafikfloran av såväl jänkare, Volvo-suggor som Fiat 500, ”Topolino” populärt kallad efter Disneyfiguren Musse Pigg. Ja, till och med två hästar går att skönja. En fordonstyp som aldrig kommer tillbaka på allvar i huvudstadens trafikbild. Men det kanske jag får äta upp.

Läs mer: Fler artiklar om äldre bilder med bilar i fokus

Ämnen i artikeln

Läsarbilden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt