Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/tung-kritik-mot-usel-sakerhet-i-ny-bilmodell/

Motor

Tung kritik mot usel säkerhet i ny bilmodell

Jeep Wrangler av fjärde generationen. Modellen finns i olika storlekar men Euro-Ncaps krock- och säkerhetstests betygsystem omfattar samtliga.
Jeep Wrangler av fjärde generationen. Modellen finns i olika storlekar men Euro-Ncaps krock- och säkerhetstests betygsystem omfattar samtliga. Foto: Jeep

Nya Jeep Wrangler får bara en stjärna av fem i Euro-Ncaps krock- och säkerhetstest. Det är ett mycket svagt betyg för en ny bilmodell. Biltillverkaren får  kritik av bilsäkerhetsorganisationen.

Jacques Wallner
Rätta artikel

Det får organisationens generalsekreterare Michiel van Ratingen att ta till orda:

"Det är verkligen en besvikelse att se en helt ny bilmodell som börjar säljas 2018 saknar autobromssystem och filhållningsassistent. Det är hög tid att vi får se en produkt från Fiat-Chryslergruppen som erbjuder säkerhet i nivå med deras konkurrenters."

Fiat Panda, årsmodell 2018, fick inte en enda stjärna. Michiel van Ratingen påminner om att Fiat Punto 2017, som första bil, inte heller lyckades erövra en endaste stjärna.

Det är förståeligt att den europeiska bilsäkerhetsorganisationen är besviken. Dess uppgift är att få tillverkarna att göra bilarna allt säkrare. Och den fjärde generationen av Jeep Wrangler demonstrerar tillverkarens ointresse av säkerhet.

Och det är inte bara assistanssystem som saknas i Wrangler. Krocktestet gick heller inte så bra.

Ur Euro-Ncaps kommentar till krocktestet för Wrangler:

”... resulterade i att skyddet av förarens bröstkorg bedömdes som svagt. I det hårda fullbredds barriärtestet visade krockdockan en ihoptryckning av förarens bröstkorg och därmed ett svagt skydd. För baksätespassagerarna visade krockdockorna ett svagt skydd för nacken och det kombinerat med hög belastning på säkerhetsbältena, ett dåligt skydd för bröstkorgen.”