Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Urstark bilmånad i maj

VW Passat GTE är bästsäljande supermiljöbil.
VW Passat GTE är bästsäljande supermiljöbil. Foto: Lasse Swärd

Nybilsmarknaden är fortsatt glödhet i Sverige – men ryckig. Och värre blir det vid halvårsskiftet när nya skattesystemet bonus malus börjar gälla.

Branschföreningen Bil Swedens senaste statistik visar att det nyregistrerades rekordmånga personbilar (37.687) och lätta lastbilar (6.450) i maj jämfört med tidigare maj-månader.

– Hittills i år har personbilsregistreringarna ökat med 2,6 procent och lätta lastbilar  med 8,3 procent, säger Mattias Bergman, VD för BIL Sweden.

Det extra starka intresset för lätta lastbilar förklarar han med bonus malus, som träder i kraft den 1 juli. Systemet innebär att elbilar, laddhybrider och gasbilar får bonus på upp till 60.000 kronor. Vanliga bensin- och dieselbilar får i de flesta fall höjd eller kraftigt höjd skatt (malus) de första tre åren.

Reglerna har lett till rusning för att få de lätta lastbilarna, som får kraftiga skattehöjningar, inregistrerade senast den 30 juni.

– I maj är det framför allt den kraftiga uppgången av lätta lastbilar som kan hänföras till bonus malus-effekten, säger Mattias Bergman.

Omvänt förhållande gäller för elbilar, laddhybrider och gasbilar, som köparna helt vill få inregistrerade den 1 juli och senare för att få den högre bonusen. Andelen supermiljöbilar i maj blev 5,1 procent av det totala antalet nyregistreringar, vilket var lägre än tidigare månader i år. Avmattningen hänger också samman med att det uppstått brist på vissa laddhybrider med långa leveranstider som följd,

Bil Sweden räknar med att supermiljöbilarna ökar under andra halvåret och når drygt nio procent för helåret.

Dieselandelen hamnade i maj på 39 procent. Bil Sweden ser att nedgången planat ut och andelen dieslar verkar ha stabiliserat sig kring 40 procent.

Ser man på enskilda modeller ligger Volvo i klar ledning på tio-i-topp med nya 90-serien. Den har sålts i närmare dubbelt så hög volym som tvåan VW Golf.

Köpare av Volvos 90-serie verkar föredra diesel. 78 procent av bilarna som registrerats hittills i år, januari-maj, är dieseldrivna.

Bästsäljande supermiljöbil är laddhybriden Volkswagen Passat GTE. Den blandar el och bensin.

Bästsäljande helt eldrivna supermiljöbil är Nissan Leaf.

Bästsäljande vanlig miljöbil är hybriden Toyota Auris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.