Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Världens dyraste motorcyklar

En miljon dollar. Det är vad man får betala för den japanske konstnären Chicara Nagatas prisbelönta skapelser. Allt på motorcyklarna är handgjort. Utom motor och växellåda.

En miljon dollar. Så mycket kostar motorcyklarna som är helt handbyggda av den japanske konstnären Chicara Nagata. Det tar Nagata tusentals timmar att bygga en motorcykel. Men då är allt handbyggt. Allt utom motor, växellåda och vissa fjädringskomponenter. Två av motorcyklarna i bildspelet, Art II och Art III har framgaffeldämpare från svenska Öhlins.

Det är lätt att tro att Nagata inte gjort någonting annat i sitt liv än att bygga motorcyklar. Men så är det inte.
46-åringen Nagata var nära döden när han som sextonåring kraschade med en motorcykel. Han överlevde åtta månaders intensivvård och flera blodtransfusioner. Det dröjde många år innan kärleken till motorcyklar väcktes igen.

1993 började Chicara Nagata bygga sin första motorcykel. Det tog honom sju år att bli färdig med den. Sedan dess har har han byggt ytterligare tolv motorcyklar. 2006 vann Nagata första pris på AMD World Championship of Custom Bike Building för sin skapelse Chicara Art I. Förra året kom han tvåa med Chicara Art II.


Cyklarna visas just nu upp på ippodo gallery i New York.
Chicara Nagatas hemsida hittar du här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.