Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 04:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/veteranbilsfest-i-stockholm/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Motor

Veteranbilsfest i Stockholm

På söndag är det bilfest med stort B i Stockholm. Det är för Gärdesloppet med tävlingar med gamla sportbilsklassiker, lådbilar, veteranbåtar, tidstypisk musik och två heta nybilspremiärer som extra krydda.

Gärdesloppet arrangeras av KAK och är en klassiker i huvudstaden med rötter i tidigt 1920-tal. Premiären hölls den 12 februari 1922 på Gärdet. Bilarna kappkörde på en 2,6 kilometer lång bana med en av de svåraste kurvorna lagd där Fältöversten ligger i dag.

Årets upplaga inleds med kortege genom stan för fordon från år 1986 och bakåt.  Samling vid Tingshusgärdet, Hagaparken, bakom det gamla tingshuset. Färden går mot Djurgårdsbrunnsängarna på Djurgården. 

Där blir det tävling med klassiska sportbilar, lådbilar, ja även klassiska båtar kan ses i kanalen. Och så förstås Concours de Charme för fordon 50 år och äldre, förare och passagerare i tidstypiska kläder. Charmigaste ekipagen koras.

Och så vad många ser som höjdpunkten – Prins Bertil Memorial, en regularitytävling som omfattar tre varv mot idealtid på avlyst bana. Fyra tävlingsklasser, varav Prewar rymmer de äldsta klassikerna, till och med årsmodell 1938.

En av deltagarna är Anna Lantz i Bromma i Stockholm. Hon ställer upp för fjärde året med sin vita Volvo P1800.

- En härlig bil att köra, jag blir glad varje gång, säger hon.

Årets upplaga ser inte enbart i backspegeln. På ett särskilt område finns en rad av dagens laddbara bilar utställda. Det finns även möjlighet att få provköra.

Som extra krydda visas två heta nyheter - Jaguars eldrivna suv I-pace, som nu börjat säljas, och Alpine A110, som för tankarna till 60- och 70-talen när den franska sportbilen vann VM-rallyn med bland andra svenske Ove ”Påven” Andersson vid ratten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.