Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/motor/volvo-sport-imponerade-med-prestanda-och-vaghallning/

Motor

Volvo Sport imponerade med prestanda och väghållning

Volvos Sport var världens andra serietillverkade bil med glasfiberkaross – den första var Chevrolet Corvette. Foto: DN

Torslanda flygfält den 2 juni 1954. Volvo presenterar en världsnyhet men det handlar inte trepunktsbälte eller någon annan säkerhetsdetalj. Nej det som visas upp är Volvo Sport – tillverkarens första öppna bil med sportiga ambitioner. DN:s utsände var på på plats.

Det där med världsnyhet är faktiskt inte en överdrift. Modellen var världens andra serietillverkade bil med plastkaross, eller glasfiber för att vara mer korrekt. Ett år tidigare hade produktionen av Chevrolet Corvette kommit i gång, en klassiker som i år kommer i sin åttonde upplaga. Borta sedan länge är dock Volvo Sport, eller P1900 som bilen också är känd som. Det sista av blott 67 exemplar byggdes den 21 maj 1957.

Men den där soliga dagen på Torslanda var stämningen förväntansfull. Dagens Nyheters utsände, Ernst L Ekman, imponerades av bilens prestanda, väghållning och komfort men kanske än mer av plastkarossens stryktålighet.

Journalister fick gå lös på en sådan med en köttklubba och om karossen mot all förmodan ådrog sig skador kunde den repareras på nolltid. På en annan station fick man tillgång till hammare och spik för att försöka få hål på Trelleborgs punkteringsfria däck.

På den kantstötta bilden, med en halvt bortretuscherad journalist till vänster, syns en förseriebil. Någon sufflett finns inte monterad, dock en hardtop som kanske inte gör bilen rättvisa. Volvon har inte heller sidorutor som kan vevas ner utan bara lyftas ut ett snäpp i bakkant.

P1900 kan lätt avfärdas som en flopp men utan den hade inte P1800 kommit till. En modell som presenterades 1961 och kom att sätta Volvo på kartan i händerna på Roger Moore i teveserien Helgonet. En bil med stålkaross och som kom att tillverkas i över 40.000 exemplar till 1973. Men det är en annan historia.

Läs mer: DN:s artiklar om Volvo Cars