Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Motorbranschen varnar för helårsdäck

Robert Abda på Däckia har fullt upp med däckbyten.
Robert Abda på Däckia har fullt upp med däckbyten. Foto: Thomas Karlsson

Motorbranschen varnar för så kallade helårsdäck som säljs via nätet. Däcken är inte lämpliga att använda året runt och ökar riskerna vid vinterkörning. ”Som konsument är det lätt att bli lurad”, säger Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd.

Många bilägare hoppas spara några hundralappar genom att handla vinterdäck på nätet.

Men som konsument gäller det att vara välinformerad för att kunna göra ett tryggt köp.
Det förekommer nämligen att näthandeln marknadsför dubbfria vinterdäck som helårsdäck, trots att det inte finns några däck som är lämpliga för både sommar- och vinterbruk.

När man använder vinterdäck i värme hårdnar gummit så att kvaliteten försämras markant.

– Om man kör med dubbfria vinterdäck på sommaren försämras däckens egenskaper väldigt mycket. Det gör att bromssträckan och greppet blir sämre på vintern, säger Milos Kosyjer som är tekniker på Motormännens riksförbund.

Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd har bara sett helårsdäck säljas via nätet och tror inte alls att det är lika vanligt ute i den vanliga handeln. Som konsument utan expertkunskaper är det lätt att tro att det är okej att köra med däcken både i värme och kyla.

– Det är anmärkningsvärt att man marknadsför produkten som året runt-däck när de inte är särskilt framtagna för vinterkörning. Helårsdäck är en stor produkt ute i Europa men de uppfyller inte kraven för svensk vinterkörning. Det är svårt för konsumenten att veta detta, säger Pontus Grönvall.

Tirendo är ett av de företag som säljer helårsdäck via nätet.
– Anledningen till att vi säljer de här däcken i Sverige är för att det är tillåtet. Huruvida de är säkra eller inte får vi diskutera närmare, och sedan ta ett eventuellt nytt beslut om försäljningen, säger Christoffer Blomberg, som jobbar med Tirendos affärsutveckling i Sverige.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Tips: Så avgör du om däcken är bra

Undvik helårsdäck. Köp riktiga vinter- eller sommardäck.
Köp bara från företag som väletablerade på marknaden.
Försäkra dig om att däcken är färska. Gummit försämras om de är gamla.
Se till att däcken är typgodkända: E-märkta eller e-märkta.
Jämför även priset med det hos din lokala däckhandlare. Själva däcken kan vara billigare på nätet, men den totalkostnaden kan bli större eftersom frakt, montering och balansering tillkommer.

Källa: Motormännens riksförbund, Transportstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.