Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

MP: Budgeten kraftlös och passiv

Foto: Mats J Larsson
”Kraftlös." Så beskriver Miljöpartiet regeringens vårbudget. Men trots kritiken har MP svängt sedan i höstas och ställer upp på regeringens halvering av arbetsgivaravgifterna för unga.

– Vi vill att företagen som anpassat sig till detta ska få tid på sig. Vi tycker inte att det är rätt läge att ändra på det, säger Per Bolund, partiets ekonomisk-politisk talesperson,

Bibehållandet av sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga vill Miljöpartiet till viss del finansiera med att ta tillbaka den generella sänkning som partiet förespråkade i sin skuggbudget i höstas. Hur mycket beror på hur stort reformutrymmet blir i regeringens kommande höstbudget.

Samtidigt säger Miljöpartiet att regeringen misslyckats med sin ekonomiska politik, i synnerhet ungdomsarbetslösheten.

Varför då acceptera någonting som inte har fungerat?

– Det är skillnad på att vilja införa en reform och att vilja riva upp den när den väl är införd. Nu ser vi hur företagen har anpassat sig til lden här situationen. Då tycker vi att det är rimligt att de får jobba vidare i lugn och ro i stället för att få förändrade villkor hela tiden.

MP efterlyser fler åtgärder av regeringen mot arbetslösheten. Bland annat vill partiet ge ytterligare 3 miljarder kronor mer till kommunerna som partiet ofta tycker är bättre än Arbetsförmedlingen att hitta jobb eller utbildning till unga.

– Vi vill att fler får den chansen och då behövs det mer resurser till det, säger Per Bolund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.