Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

MP i pensionsgruppen väcker Alliansens vrede

Mats Persson, Folkpartiets representant i pensionsgruppen.
Mats Persson, Folkpartiets representant i pensionsgruppen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allianspartierna hotar att lämna pensionsgruppens möte i morgon, torsdag. Skälet är att Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har bjudit in Miljöpartiet till gruppen.

Mats Persson, Folkpartiets representant i pensionsgruppen, som består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna, är kristallklar.

– Antingen lämnar vi mötet om MP är där. eller så är det pensionsgruppen med de fem partierna som träffas utan MP. Det är de två alternativ som bjuds, säger han.

Pensionsgruppen består av de partier som tog fram det nya pensionssystemet och som dessutom, under enighet, ska utveckla systemet och föreslå nya regler. Miljöpartiet har aldrig varit med, då partiet inte ställde sig bakom systemet när det växte fram på 1990-talet.

Att Socialdemokraterna nu vill ha med sin regeringspartner i gruppen, och dessutom bjudit in partiet till gruppens möte i morgon, retar de borgerliga.

– Jag vänder mig mycket starkt mot att vi har blivit kallade till ett möte där ministern ensidigt själv bjuder in ett parti utan att ha samtalat med de andra partierna. Det måste naturligtvis vara konsensus i gruppen om ytterligare ett parti ska bjudas in, säger Mats Persson.

– Vi tycker att de partier som tagit fram det nya pensionssystemet, som står bakom det och som tagit i hand på att utveckla det, är de partier som gemensamt ska bestämma om fler partier bör ingå i gruppen, tillägger han.

Mats Persson menar att pensionssystemet vilar på ett antal principer. Dit hör att man ska arbeta länge och helst längre upp i åldrarna och att kostnaderna för pensionerna inte får skjutas över på framtida generationer. Han tycker inte att Miljöpartiet visat i sin politik att de ställer på dessa principer

– Det finns en anledning till att de inte är med i gruppen och det är att de inte har värnat dessa värden och pensionsöverenskommelsen, säger han.

Men om MP skriver under på dessa principer, är de välkomna då?

– Tittar man på var MP står i dag, och vad de drev i valrörelsen, så lyfter de förslag som inte är i pensionssystemets anda. Framför allt hur mycket vi ska arbeta och hur långt upp i åldrarna vi ska arbeta, säger Persson.

– Jag vill se ett pensionssystem som möjliggör för fler människor att både vilja och kunna arbeta längre upp i åldrarna. Då behöver de fem partierna som sitter i gruppen vara överens om hur vi ska utveckla pensionssystemet framöver och om MP ska ingå eller inte.

Så på torsdag kommer Allianspartierna säga att de inte vill att MP är med?

– S kan inte ensidigt själva kalla till ett möte där de bjuder in ytterligare ett parti. Det måste alla fem vara ense om i så fall. Det är otänkbart att MP är med om inte alla är överens om det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.