Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

MP vill förenkla tågresor i Europa

Svårt att boka tågbiljetter i EU. Arkivbild.
Svårt att boka tågbiljetter i EU. Arkivbild. Foto: Lotta Härdelin

Miljöpartiet vill tvinga alla tågbolag att öppna upp sina bokningssystem för andra aktörer. 

– Det ska vara lika lätt att resa med tåg i Europa som att flyga, säger Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker som nu har lämnat två förslag.  

Tågresor till utlandet har blivit populärare samtidigt som det ofta är komplicerat att boka en tågsemester i Europa, vilket DN tidigare har rapporterat om. 

I dag måste en resenär bevaka när biljetterna släpps vid skilda tillfällen i de olika länderna  – om man inte vill använda sig av en resebyrå .

Miljöpartiet vill nu göra det enklare att resa med tåg i Europa genom att tvinga SJ och andra utländska tågbolag att öppna upp sina bokningssystem för tredjehandsaktörer. 

– Helst skulle vi vilja ha ett gemensamt europeiskt bokningssystem – så som flyget har med Amadeus, säger Jakop Dalunde, gruppledare för trafikutskottet i EU-parlamentet. 

Ett andra förslag som ska underlätta tågresandet är att om resenären blir försenad i en del av sträckan så ska man ha rätt till att omboka biljetten utan kostnad. 

– Vi vill också att tågbolagen ska vara skyldiga att lösa ersättningsfrågan, säger Jakop Dalunde. 

Tillsammans med Karin Svensson Smith (MP), ordförande i trafikutskottet i riksdagen, presenterade de förslagen för representanter från Facebookgruppen ”Tågsemester”, Naturskyddsföreningen och SJ. 

Facebookgruppen ”Tågsemester” har lockat till sig flera följare tack vare tipsen som delas ut när man ska planera sin tågresa i Europa. 

Hur togs förslagen emot? 

– Alla aktörer förutom SJ var entusiastiska till våra förslag. SJ menar att det här ska lösas på naturlig väg och efterfrågar inte politiska krav, säger Jakop Dalunde.

Läs också: Tips inför tågresan utomlands 

Läs också: Maria Crofts: Tacka internet för enklare tågresor i Europa 

Läs också: Peter Wolodarski: Släpp fram Europatåget nu, inte 2040 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.