Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/msb-se-till-att-ha-kontanter-hemma/

Ekonomi

MSB: ”Se till att ha kontanter hemma”

Kontanter som räcker till att köpa det viktigaste i några dagar är bra att ha hemma.
Kontanter som räcker till att köpa det viktigaste i några dagar är bra att ha hemma. Foto: Henrik Isaksson/TT

Swedbanks it-haveri drabbade bankens omkring åtta miljoner kunder. Som privatperson kan det vara bra att fundera över vilka betalmedel som finns i plånboken om systemet kraschar. 

Kontanter som täcker några dagars behov och betalkort kopplade till flera banker är två sätt att undvika att stå utan frukost eller alla hjärtans dag-present när det plötsligt inte går att betala med varken bankkort eller Swish. 

– Digitalisering har gjort det enklare för privatpersoner att göra bankaffärer men kräver att varje person tar på sig ett visst ansvar att vara beredd när det inte fungerar, säger Carl Önne, informationssäkerhetsspecialist vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

Myndigheten skickade i maj 2018 ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla Sveriges hushåll. Där stod det bland annat om konsekvensen av vårt effektiva men sårbara digitala samhälle. 

Carl Önne informationssäkerhetsspecialist vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Carl Önne informationssäkerhetsspecialist vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: MSB

– Digitalisering innebär en slags centralisering. Ett fel i mittpunkten kan ge stora störningar, säger Carl Önne.

Han rekommenderar alla hushåll att ha varor och pengar hemma som räcker i ungefär 72 timmar. Men att förvara hela sparkapitalet i madrassen är ingen bra idé. 

– Det är bra att ha kontanter hemma, men inte för mycket då det kan finnas en gräns för hur mycket en hemförsäkring täcker, säger Carl Önne.

Läs mer: Swedbank igång igen efter totalhaveri