Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 22:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/muntrare-marknad-for-den-som-ska-salja-sin-bostad/

Ekonomi

Muntrare marknad för den som ska sälja sin bostad

Foto: Eva Tedesjö

Priserna på både bostadsrätter och villor steg med en procent i mars, jämfört med februari.

Dan Lucas
Rätta artikel

Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik beskriver marknaden som ”lite muntrare” för säljarna. I samtliga storstadsområden, liksom i riket som helhet, stiger priserna något eller står stilla – ingenstans minskar de.

– Ändå har vi haft ganska negativa nyheter i media, säger Flink och nämner bland annat Sveriges Byggindustriers prognos om kraftigt minskat byggande och 7.000 färre jobb i byggbranschen.

I centrala Stockholm var priset på en genomsnittlig bostadsrätt oförändrad i mars, jämfört med i februari. De gällde också för centrala Göteborg, Storgöteborg och centrala Malmö. För Storstockholm, där fyra av tio bostadsrättsaffärer sker, steg priserna med en procent – lika mycket som i Stormalmö.

I samtliga storstadsområden, liksom i riket som helhet, har villapriserna stigit med en procent jämfört med i februari.

På årsbasis är det större skillnader. I Storstockholm har bostadsrättspriserna sjunkit med en procent och villapriserna med två procent. I centrala Stockholm och Storgöteborg är priserna oförändrade jämfört med för tolv månader sedan och i centrala Göteborg har de stigit med en procent.

I centrala Malmö, däremot, har priserna stigit med fem procent och i Stormalmö med tre procent.

Samma mönster går igenom i villapriserna. I Storstockholm har de fallit med två procent på årsbasis medan de stigit med en procent i Storgöteborg och fyra procent i Stormalmö.

Utbudet av bostadsrätter under mars månad i år är det högsta som annonssajten Hemnet registrerat på sex år. 

Men det stora utbudet matchas av en stor efterfrågan, vilket gör att marknaden betraktas som stabil, menar Erik Olsson, grundare av Erik Olsson fastighetsförmedling.

– Den lugnare marknaden har tvingat säljarna att anpassa sig efter förutsättningarna mer än köparna, säger han enligt ett pressmeddelande.

– Marknaden känns stabil, samtidigt som det alltid blir lite slagigt och ryckigt senare på våren när säljare och mäklare navigerar mellan långhelgerna, tillägger han.

Läs mer: Bostadsbyggandet väntas rasa – 7.000 färre jobb