Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Mutåtal hotar tjänstemän i Östhammar

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Resor till lyxhotell på franska rivieran med middagar på 1 200 kronor kuvertet kan leda till åtal för topptjänstemän i Östhammars kommun. Nu vill åklagare veta vad syftet är med kommunens avtal med Svensk Kärnbränslehantering, som bekostade resan.

Östhammars kommun har ett avtal med Svensk Kärnbränslehantering (SKB), kallat mervärdesavtalet. Genom det har kommunen finansierat näringslivsutveckling, utbildningsprojekt och idrottsläger för barn.

Men även resor för tre topptjänstemän till fastighetsmässan Mipin i Cannes på franska rivieran ingår. De har, enligt P4 Uppland, ätit middag på lyxhotell med vin för 1.200 kronor per kuvert – betalat av SKB. Dessutom ska näringslivschefen, som var med på resan, ha lejonparten av sin lön från SKB:s pengar.

Samtidigt är Östhammars kommun en av de platser i Sverige som kan bli platsen för ett slutförvar av kärnbränsle. Som P4 Uppland har avslöjat har kommunens avtal med SKB gett kommunen hittills 30 miljoner kronor. Hamnar slutförvaret i Östhammar blir det hundratals miljoner kronor som kommunen kan få från SKB. Och Östhammars kommun har ett avgörande inflytande över var slutförvaret ska ligga någonstans.

Avtalet är kontroversiellt och i fredags polisanmälde Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen (FMKK) Östhammars kommun och SKB för mutbrott. Även SKB:s ägare, däribland statliga Vattenfall, har polisanmälts.

– Vi blev chockade av uppgifterna, säger Jan Strömdahl, ordförande för FMKK.

Folkkampanjen har också noterat att SKB slutit samma sorts avtal med Oskarshamns kommun. FMKK har dock hittills nöjt sig med att polisanmäla endast Östhammar, men menar att även Oskarshamns kommuns användning av pengarna borde granskas.

– Hela konstruktionen av avtalet är märklig och borde genomgå en ordentlig rättslig prövning, säger Strömdahl.

– Det är tydligt att kommunen sätter sig i en beroendeställning till den som står för finansieringen av vanlig kommunal verksamhet, lägger han till.

Kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption, en specialistenhet som hanterar mutbrott i Sverige, har fått ärendet på sitt bord. Han har skrivit till Östhammars kommun och begärt att få en kopia av avtalet, samt besked om vad syftet är med avtalet. Han vill dessutom ha kommunens syn på de uppgifter P4 Uppland har om resan till Cannes.

– Därefter tar jag ställning till om jag ska utreda det vidare, säger Lindmark till DN.

Östhammars kommun tillbakavisar flera av P4 Upplands uppgifter. Resan till Cannes ”beslutades om av kommunen och betalades av kommunen”. Dessutom skriver kommunen på sin hemsida att näringslivschefen får sin lön från kommunen och han skulle ha haft samma lön även utan avtalet med SKB.

Men till P4 Uppland förnekar inte näringslivschefen att han får en del av lönen betald via avtalet med SKB

– Jag ser inga problem med att vi har en del av finansiering från extern part, säger han.

Rättelse 2015-06-08 15:01
I en tidigare version av texten stod det att kommunföreträdarna tagit in på lyxhotell. I själva verket åt de middag på hotellet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.