Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/myndighetssamarbete-mot-valfardsfusk-som-vantas-oka/

EKONOMI

Myndighetssamarbete mot välfärdsfusk – som väntas öka

När välfärdssystemet vidgas ökar trycket rejält på Försäkringskassan. Sedan ansökningar om ersättning för karensavdrag öppnade på tisdagen får myndigheten två ansökningar i sekunden.

Samtidigt väntas bidragsfusket öka och nu intensifieras kampen mot missbruket.

– Det måste bli ointressant att försöka sko sig på välfärdssystemet, säger generaldirektören Nils Öberg.

För att minska smittspridningen och underlätta för en redan hårt ansatt hälso- och sjukvård beslutade regeringen i mars att tillfälligt slopa karensavdraget. Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt men den anställde kan ansöka retroaktivt om ersättning för första dagen i sjukfallet hos Försäkringskassan.

Enligt myndigheten har man sedan tisdagen, då det blev möjligt att ansöka om ersättning, tagit emot två ansökningar i sekunden. Trots det massiva trycket försäkrar generaldirektör Nils Öberg att man kommer att betala ut pengar i föreskriven tid.

– Vi kommer att intensifiera våra kontrollåtgärder, sedan kommer en del av de att handla om efterkontroller. Det viktiga för oss nu är att se till att de som behöver hjälp och stöd får det. Men vi kommer inte att låta bli att försöka kontrollera att det nådde rätt person, säger Nils Öberg.

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.
Foto: Anette Nantell

Regeringen har också slopat krav på läkarintyg, vilket innebär att den som sjukanmäler sig inte behöver skicka in ett läkarintyg under den 14 dagar långa sjuklöneperioden. Därutöver har Försäkringskassan bestämt att man kommer att fatta tillfälliga beslut om utbetalning av sjukpenning fram till dag 21 i sjukperioden, om det saknas ett läkarintyg vid ansökan.

Men när välfärdssystemet vidgas väntas bidragsfusket öka. Det finns ingen prognos för hur mycket, säger Nils Öberg, men arbetssättet mot missbruk av välfärden behöver effektiviseras oavsett.

– Vi vet sedan många år tillbaka att majoriteten av våra försäkrade och förmånstagare varken begär eller förväntar sig en enda krona mer än vad de har rätt till, så huvuddelen av de som tar del av välfärdssystemet är rättskaffens människor, säger han och fortsätter:

– Men det finns också de som inte är det och det är klart att de aktörerna som också i normalläget försöker sko sig på välfärden inte kommer att missa det här tillfället. Vi vet också att det handlar om väldigt stora belopp, och det räcker för att dra slutsatser att vi behöver jobba med det här på effektivare sätt.

Ett myndighetssamarbete med fokus på att säkerställa att utbetalningar når de som hjälpen är till för har pågått sedan i december. Det har intensifierats i takt med coronautbrottets eskalering de senaste månaderna. Fokus ligger på ett ökat informationsutbyte mellan myndigheterna.

– Det måste bli ointressant att försöka sko sig på välfärdssystemet. Och om det ska vara möjligt så behöver alla utbetalande myndigheter i välfärdsstaten samarbeta mycket tätare än vi gör i dag, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Försäkringskassan har de senaste fem åren stoppat felaktiga utbetalningar till ett sammanlagt värde av tre miljarder, samt har återkrav på ytterligare ungefär två miljarder under samma period. Den nya strategin handlar om att upptäcka bedrägerierna och snabbt sätta stopp för utbetalningar.

– Ju mindre pengar som försvinner till de som inte ska ha dem ju mer blir det kvar till de som behöver stöd, säger Nils Öberg.

Regeringens beslut att slopa krav på läkarintyg betyder att Försäkringskassans utredare nästan helt måste lita på den enskildes beskrivning av sjukdomen. Nils Öberg medger att det finns en intressekonflikt i det och att samtidigt försöka öka kampen mot bidragsfusk.

– Läkarintyget är naturligtvis en väldigt stor och tung del av det underlag som våra utredare behöver för att göra sina ställningstaganden. Det gör att vi i vår handläggning får lägga mycket större tonvikt på de uppgifter som den enskilda som söker sjukpenning lämnar. Det är ingen lätt uppgift och den här lösningen hade inte varit aktuell om inte situationen hade varit extrem. Men det finns inget annat sätt att lösa frågan på, säger han.

Läs mer: Nu avslöjar coronakrisen hur lite vi egentligen arbetar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt