Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Myt att pensioneringar ger fler unga jobb

Det går inte att ”pensionera bort” ungdomsarbetslösheten. Mycket viktigare är att minska antalet unga utan fullständiga gymnasiebetyg.

Det menar Anders Forslund, professor i nationalekonomi, i en rapport för studieförbundet SNS.

Nästan var fjärde person i Sverige, som är i arbetskraften och är i åldrarna 15 till 24 år, är arbetslös, enligt den internationella definition som gäller i Sverige sedan 2007.

Det har fått vissa att tala om en ”förlorad generation” och att ett sätt att rädda denna är att öka antalet pensionsavgångar.

Anders Forslund har gått igenom den aktuella forskningen och visar i rapporten att den tanken är fel. Den bygger på att mängden arbete i ett samhälle är mer eller mindre konstant. I själva verket ökar mängden arbete när arbetskraften – den andel av befolkningen som vill och kan arbeta – ökar.

Under 1970- och 80-talen skedde en kraftig ökning av antalet kvinnor i arbetslivet. Enligt rapporten är det den största och snabbaste förändringen av arbetskraftens storlek som skett på 50 år. Ändå ökade inte arbetslösheten.

Inte heller påverkas arbetslöshet av fler invandrare i ett land. Professor Forslund pekar på flera exempel där ett land eller en region fått ett kraftigt inflöde av invandrare, utan att det påverkat vare sig arbetslöshet eller lönenivåer.

När finanskrisen slog till 2007-08 steg arbetslösheten i Sverige och ligger fortfarande högre än vad den gjorde innan. Men samtidigt har sysselsättningen – och arbetskraften – ökat.

Slutligen konstateras i rapporten att siffran över ungdomsarbetslösheten är trubbig. Den studerande som har sökt – och fått – sommarjobb räknas enligt gällande definition som arbetslös. De allra flesta ungdomar klarar på ett bra sätt övergången från studier till arbetsliv, enligt Anders Forslund.

I själva verket är arbetslösheten bland unga något som främst drabbar den som inte har fullständiga gymnasiebetyg. Anders Forslund menar därför att fokus i bekämpningen av arbetslösheten ska riktas på den gruppen och inte på hela gruppen arbetslösa unga.

Rapporten presenteras på fredagsförmiddagen vid ett seminarium på studieförbundet SNS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.