Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Myt om Sverige sprids över världen

En förstamajdemonstration 1890 i Sundsvall för åtta timmars arbetsdag som infördes 1919.
En förstamajdemonstration 1890 i Sundsvall för åtta timmars arbetsdag som infördes 1919. Other: TT

Mängder av utländska nyhetsredaktioner rapporterar att Sverige har sex timmars arbetsdag. Vi som bor här vet att det inte är sant, men något får utomstående att tro på det.

Människor tenderar att tro på sensationella uppgifter enligt devisen ”kolla aldrig en bra story”. En del offentliga och privata arbetsplatser har också infört sex timmar långa arbetsdagar vilket kanske kan bidra till att uppgiften om en allmän sextimmarsdag i Sverige får fäste i omvärlden.

Dessutom har Sverige, välförtjänt eller inte, ett internationellt rykte om att vara progressivt i välfärdsfrågor. Att anställda skulle få kortare arbetstid med oförändrad lön passar bra i bilden av ett land som mer än andra månar om sina invånares bästa tänkbara hälsa.

Den senaste veckan har Sveriges påstått korta arbetsdagar lockat läsare till mängder artiklar. En ovetenskaplig granskning med Google Trender visar kraftiga uppgångar på sökord som ”six hour”, ”workday”, ”filimundus” och ”feldt”. Det är sannolikt i de två sistnämnda sökorden som orsaken kan hittas till de senaste dagarnas rapportering om svenska arbetstider.

Affärstidningen Fast Company publicerade förra tisdagen artikeln ”Why Sweden Is Shifting to a 6-Hour Workday” där Stockholmsbaserade it-företaget Filimundus vd Linus Feldt lägger ut texten om värdet med en kortare arbetsdag. Artikeln har delats, twittrats och gillats i hundratusental och nyheten har med vissa nyanser förts vidare av italienska Huffington Post och Repubblica, amerikanska CNN, australiska Sydney Morning Herald, tjeckiska Aktuálně, belgiska Het Laatste Nieuws, polska Gazeta, ungerska VS, grekiska Gazzetta, sydkoreanska Huffington Post och många fler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.