Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Någon måste ha sparat in på något – därför ska ekomat kosta mer

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

KOMMENTAR. Stanna upp och tänk efter. Om ekologisk mat är lika billig som de konventionella varorna måste någon ha sparat in på något.

Det talas gärna om att eko är en ny trend. Det hoppas jag verkligen inte. För trender har en tendens att gå över. Inriktningen mot mer ekologiskt skulle jag gärna se blev en varaktig förändring. Dels för att ekologiskt ofta har klara smak- och kvalitetsfördelar men fram för allt för att det visar på ett intresse för vad vi stoppar i oss. Och som matredaktör blir man ju glad över sånt. När jag själv började köpa ekologiska grönsaker blev jag ibland irriterad över den korta hållbarheten, citroner som möglar och äpplen som skrumpnar – ska det verkligen vara så?

Och ja. Det ska det.

Om ett bröd inte möglar på flera veckor, då är det faktiskt något skumt.

Det tog ett tag att inse att det normala inte är att ett äpple kan ligga i flera månader och ändå vara klargrönt, friskt och krispigt och om ett bröd inte möglar på flera veckor, då är det faktiskt något skumt med det brödet. När det gäller ekologiska produkter måste vi vara beredda att ändra våra invanda tankemönster, och det är särskilt viktigt när nu ekologiskt börjar slå igenom på bred front. Vi kan inte bara luta oss tillbaka i trygg förvissning om att vi har köpt något med en eko-stämpel på och därmed räddat världen. Att producera ekologiska produkter kostar i princip alltid mer än att producera konventionella. Det handlar om allt från att grönsakerna har kortare hållbarhet till att man får ut mindre skördar och att man inte kan använda supereffektiva insektsgift. Men vi betalar mer för dessa produkter för att vi tycker att det är värt några extra kronor. Visst finns det också gott om exempel på trendiga ekovaror i flådiga förpackningar som kanske inte alltid är värda sitt pris trots eko-stämpeln, men det finns trots allt anledningar till att ekologiskt är dyrare. Goda anledningar.

Så när det nu börjar pumpas ut ekologiska lågprisvaror i stor skala är det nog bra att stanna upp och tänka efter lite. Om de ekologiska är lika billiga som de konventionella, trots att de måste vara dyrare att framställa – då måste man ha sparat in på något annat. Och det kan ju vara bra att fundera en stund över vad det kan vara man har sparat in på då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.