Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nämndeman sov under rättegång

En av nämndemännen somnade två gånger i rättssalen när en tidigare hög chef i Stockholm frikändes. Nu tänker åklagare Nils-Eric Schultz överklaga domen. ”Det får ju inte gå till så här”, säger Schultz till DN.se.

Nämndemannen somnade vid två tillfällen under rättegången mot den tidigare chefen.

Samma nämndeman satt sedan med i Stockholms tingsrätts överläggning där domslutet fastslogs – att förvaltningsdirektören var oskyldig till åtalet gällande felaktiga fakturor på drygt en kvarts miljon.

– Det ska ju inte få förekomma. Jag har ju lagt ned mycket jobb på det här och att då se att en av nämndemännen inte är vaken hela förhandlingstiden, det känns inte bra. Om han inte kan följa med så är det en rättssäkerhetsfråga, säger åklagaren Nils-Eric Schultz vid riksenheten mot korruption.

Han säger att han kommer att överklaga. Bland annat på grund av den sovande nämndemannen.

Men händelsen i sig är inte unik, enligt Schultz.

– Normalt sett är ju både åklagare och advokater lojala mot rättsväsendet och vi kanske inte avslöjar sådant som vi ändå vet förekommer. Men det har förekommit  att folk somnat tidigare. Du kan göra en rundringning till mina kollegor och till advokater så kommer du att höra att de flesta som varit med ett tag vet att det förekommer.

Men lojalitet får väl inte gå före rättssäkerhet?

– Nej, precis.

Gör det det ändå?

– Jag vet inte, faktiskt. Jag tror att debatten som nu har satts igång kommer att leda till att vi inte accepterar det.

Lösningen är enkel, enligt Schultz. Åtminstone i det här fallet.

– Om en nämndeman till exempel blir akut sjuk så kan man slutföra förhandlingen ändå. Här tycker jag att han skulle ha fått lämna sin post och så hade man fått avsluta förhandlingen med två nämndemän och en domare. Han ska inte sitta med i överläggningen, där han har en domarröst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.