Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Namnet på nya Iphone kan ha läckt inför lanseringen

01:06. I kväll väntas Apple presentera nästa modell av Iphone – DN:s Linus Larsson guidar dig inför lanseringen.

Namnet på nya Iphone, som kommer tio år efter att den första Iphone släpptes, uppges ha läckt på lördagen. Telefonen kommer att kosta upp till 1.000 dollar, och släpps tillsammans med två andra nya Iphone-modeller.

Tre nya modeller av Iphone kommer inom kort att släppas av Apple. Lanseringen markerar tioårsjubileet för de smarta telefonerna. Men nu har de välhållna hemliga namnen på telefonerna läckt i förtid.

På Twitter skriver spelutvecklaren Steven Troughton-Smith att de nya Iphone-modellerna kommer att heta Iphone X, Iphone 8 och Iphone 8X. Han upptäckte namnen genom mjukvarukoder, skriver The Guardian.

Medan de två senare modellerna framför allt är uppgraderingar av tidigare Iphone 7 är det enligt läckorna Iphone X som kommer med de stora nyheterna. Apple förväntas där att ta bort den traditionella hemknappen, och enligt Bloomberg kommer telefonen i stället att styras av olika gester.

Operativsystemet ryktas också genom sensorer kunna känna igen vilken användare som tittar på displayen, enligt The Guardian. Den nya modellen förväntas kosta upp till 1.000 dollar.

Men läckan är inte populär. John Gruber, på bloggen Daring Fireball, skriver enligt The Guardian att personen som läckt nog nu är den minst populära personen på Apples campus i Cupertino.

– Jag är nästan säker på att det här inte är ett misstag, utan en medvetet illvillig handling av en ensam Apple-anställd. Flera hemligheter förstördes genom den här läckan än genom någon tidigare läcka i Apples historia, säger John Gruber på Daring Fireball enligt The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.