Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nära 10 000 har flytt Kommunal

Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Kommunals ordförande Annelie Nordström. Foto: Anders G

Totalt 9.600 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal, uppger förbundets pressavdelning för TT. Flera medlemmar ställer som ultimatum för att inte lämna förbundet att ordföranden Annelie Nordström ska avgå

Detta betyder att siffran nästan fördubblats sedan i måndags, då det var 5.000.

– Den här siffran gäller till och med förmiddagen i dag, säger pressekreterare Robin Ljungqvist till DN.

Pressavdelningen poängterar att det inte finns lokala siffror angående vilka som vill kliva av. Enligt den senaste verksamhetsberättelsen, för 2014, hade fackförbundet 514.000 medlemmar.

Flera medlemmar som överväger att lämna förbundet har dock ställt ett ultimatum: ”Vi stannar om Annelie Nordström går”. Det säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunal mellersta Norrland, till TT.

– Det är ett krav från medlemmar som har tänkt hoppa av, säger Mähler.

Vad tänker du inför det kravet?

– Är det här ett sätt för att behålla förtroende hos medlemmarna därute... då får vi rätta oss efter det. Vi är en medlemsorganisation och måste lyssna på dem.

Mähler är själv av uppfattningen att Nordström ska sitta kvar — inte minst med tanke på avtalsrörelsen som väntar.

Annelie Nordström kommer i eftermiddag att hålla en ny presskonferens och lär då få stå till svars för de nya siffrorna. Marita Mähler är frågande inför vad som nu sker.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det svänger väldigt fort nu och det är hårda stormar. Jag törs inte sia.

Hur många av fackets avdelningar som faktiskt kommer att kräva förbundsledningens — eller Nordströms avgång — är oklart.

Eva Olofsson, ordförande för Kommunal Västerbotten, ger sitt fulla stöd till Annelie Nordström och förbundsstyrelsen.

– Är det någon som ska kunna reda upp det här, så är det den sittande styrelsen, säger hon till Folkbladet.

Kommunals sektion Malmö/Sydväst på Skånes universitetssjukhus i Malmö kräver däremot Nordströms avgång, skriver Sydsvenskan.

– Hon har svikit medlemmarna, säger Ann-Sofie Hansson i sektionsledningen till tidningen.

Avdelningsstyrelsen för Kommunal Norrbotten har nu beslutat att kräva att förbundsstyrelsen ställer sina platser till förfogande. Beslutet har tagits efter att många medlemmar och förtroendevalda sagt sitt.

”Medlemmarna har tydliggjort att det är förbundsstyrelsen som ska ställa sina platser till förfogande med hänvisning till att det är den som bär ansvaret för de fel som inträffat. Förtroendet måste återupprättas för Kommunal som fackförbund. Kravet är ställt till förbundsstyrelsen i sin helhet”, skriver Kommunal Norrbotten i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.