Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nara-1000-allvarliga-tillbud-i-arbetet-kopplade-till-covid-19/

Ekonomi

Nära 1.000 allvarliga tillbud i arbetet kopplade till covid-19

Foto: Kjell-Arne Larsson/TT

Nära 1.000 allvarliga tillbud som är kopplade till covid-19 har anmälts av arbetsgivare. Samtidigt har skyddsombud lagt fler skyddsstopp under årets första fem månader än under hela förra året. Det visar färsk statistik från Arbetsmiljöverket. 

Vad som sticker ut i statistiken är framför allt, enligt Arbetsmiljöverket, faktumet att nära nio av tio anmälningar rör vård och omsorg. 

Det är i fyra län där spridningen av det nya coronaviruset varit stor – Stockholm, Halland, Örebro och Södermanland – där anmälningarna som rör vård och omsorg ökat mest. Det handlar bland annat om anmälningar som rör sjuk- och undersköterskor som riskerar att ha blivit smittade efter att ha behandlat patienter med covid-19. Flera anmälningar rör också brist på eller undermålig skyddsutrustning.

Den stora ökningen har dock setts i antalet skyddsstopp, alltså när ett skyddsombud krävt att arbetet ska avbrytas på grund av omedelbar eller allvarlig fara för arbetstagares liv. Arbetsmiljöverket har hittills fått in 80 sådana hittills i år.

Av dessa 80 skyddsombudsstopp har 48 skett inom vård och omsorg, 15 inom transport och magasinering, tio inom offentlig förvaltning, tre inom uthyrning och fastighetsservice samt tre i övriga branscher. 

Hälften av skyddsombudsstoppen handlar om tillgången på personlig skyddsutrustning. 

– Vi förstår att det finns en oro bland personalen i äldreomsorgen. Det viktigaste är att den lokala samverkan fungerar. Arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud ska tillsammans gå igenom arbetsmomenten och identifiera riskerna för att kunna vidta de förebyggande åtgärder som krävs. Personalen ska ha det skydd de behöver för att kunna arbeta säkert, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, i pressmeddelandet. 

Hittills i år har Arbetsmiljöverket fått in 140 begäran om åtgärder där skyddsombud larmat om brister kopplat till det nya coronaviruset. Sju av tio anmälningar där skyddsombud kräver att Arbetsmiljöverket ska gripa in efter att arbetsgivare inte rättat till brister i arbetsmiljön har skett inom transport eller kollektivtrafiken. Hittills uppger Arbetsmiljöverket att de fattat ett tiotal beslut om att till exempel bussar ska hålla framdörrarna stängt.