Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Näringslivet fruktar Brexit

Brittiske premiärministern David Cameron tillsammans med EU:s ordförande Donald Tusk.
Brittiske premiärministern David Cameron tillsammans med EU:s ordförande Donald Tusk. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo

Svenskt näringsliv bävar inför nästa år när Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, kan bli verklighet. Det skulle drabba både svensk och brittisk ekonomi, varnar Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Slaget mot svenskt näringsliv kan bli hårt om britterna röstar nej till EU. En rundringning till företag och bedömare visar på en betydande oro. Dels förlorar Sverige en viktig politisk allierad för frihandel, dels får det direkta konsekvenser för de många bolag som gör affärer med landet. Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad.

Investors ordförande Jacob Wallenberg säger till DN att ett utträde vore ”olyckligt” för EU.

– Skälet är att Storbritannien är en viktig ekonomi, ett land som alltid stått för frihandel och en liberal syn på ekonomin, och som alltid varit en viktig först i Europas utveckling. Det vore olyckligt om EU förlorar den rösten, säger han till DN.

Foto: Anders Wiklund/TT
Jacob Wallenberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Han tycker att britternas synsätt på att ekonomin ska vara öppen behövs för kärnan av EU.

– Sverige är oerhört exportberoende, vi har ett betydande behov av frihandel och att kunna sälja och exportera till omvärlden, inte minst Europa. Jag ser flera risker för vårt land om Europa skulle bli mindre frihandelsvänligt.

Han tror att även Storbritannien skulle förlora på att lämna EU.

– Det är min bedömning att Storbritannien, en handelsnation, också själva har mycket att förlora på ett utträde. Det finns en risk att deras roll som världens finanscentrum skulle ifrågasättas, vilket skulle skapa stora problem för hela Europa, men naturligtvis även för britterna själva.

Foto: Claus Gertsen/TT
Foto: Claus Gertsen/TT

Läkemedelsbolaget Astrazeneca följer spänt utvecklingen om Storbritanniens EU-medlemskap.

För bolaget, som har ungefär lika många anställda i Storbritannien som Sverige, kan ett utträde få stora konsekvenser om man förlorar fördelarna av gemensamma regler och förhandlingar vad gäller alltifrån godkännande av läkemedel till enhetlig it-standard.

– Får du ett läkemedel godkänt i dag så är det godkänt i 28 länder. Skulle Storbritannien lämna EU finns en risk för ökad komplexitet, ökade kostnader och att det tar längre tid för ett visst läkemedel innan det når ut till patienter. Det vore olyckligt, säger Jacob Lund.

Vissa menar att ett Storbritannien utanför EU inte behöver vara så dramatiskt och pekar på att ett land som Norge står utanför men är med i frihandelsunionen EFTA.

Men Fredrik Erixon, svensk ekonom på tankesmedjan ECIPE i Bryssel, ställer sig skeptisk till att Storbritannien snabbt skulle kunna förhandla till sig ett handelsavtal med EU.

– Det är inte realistiskt att tro att Storbritannien har likvärdiga handelsregler med de som råder i dag om landet går ur EU. Speciellt inte när det gäller tjänstesektorn.

Han varnar också för att Londons ställning som en av världens stora finansmarknader försvagas, vilket kan få stora konsekvenser för svenskt näringsliv.

– Svenskt näringslivs finansiering via kapitalmarknaden är beroende av tillgång till London, den svenska kapitalmarknaden är för liten för att finansiera det som storbolag och riskkapitalbolag behöver. Det finns ingen rimlig chans att substituera det, säger han och varnar för ökade kapitalkostnader för svenskt näringsliv.

Foto:  Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP

En rad svenska företag är stora i Storbritannien. Men flera som DN har talat med är försiktiga i att uttala sig om ett eventuellt Brexit. På Skanska finns ingen tillgänglig för kommentar och Scania, som har Storbritannien som sin näst viktigaste marknad i EU, tycker det är för tidigt att spekulera. Likadant svarar Ericsson.

– Osäkerhet om ett lands framtid är aldrig bra. Men vilka konsekvenser ett utträde kan få är för tidigt att säga, säger Hans-Åke Danielsson, presschef för Scania.

Foto:

Fakta. Brexit

• Just nu pågår intensiva förhandlingar i EU om ett nytt avtal mellan Storbritannien och EU.

• Det blir det nya avtalet som det brittiska folket ska rösta ja eller nej till. Den brittiska premiärministern David Cameron har sagt att han vill se en folkomröstning till sommaren.

• Ett nej skulle innebära att Storbritannien lämnar EU.

• Sveriges totala export till Storbritannien är drygt 74 miljarder kronor. Det gör landet till vår fjärde viktigaste exportmarknad.

• För Stockholm har Storbritannien seglat upp som den viktigaste exportmarknaden.

• 2014 var varuexporten dit värd 27 miljarder kronor, vilket utgjorde 9 procent av Stockholms export.

• Under 2004-2014 ökade Stockholms läns export till Storbritannien med 181 procent.

Läs mer. Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.