Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Näringslivet ger kvotering tummen ned

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Marcus Ericsson/TT

Näringslivet och de borgerliga partierna sågar regeringens förslag att lagstifta om kvotering i bolagsstyrelserna. Företagarfientligt, hävdar Svenskt Näringsliv och pekar på att tendensen redan går mot fler kvinnor i styrelserna. Delad föräldraförsäkring skulle innebära mer för jämställdheten, hävdar stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet.

Det har varit för mycket prat och för lite leverans, menade näringsminister Mikael Damberg när han för TT avslöjade att regeringen tappat tålamodet och kommer att lägga fram ett förslag om kvotering till börsbolagens styrelser samt ett 50-tal statliga bolag.

Tanken är att lagen ska börja gälla redan nästa år, men att sanktioner mot de som bryter mot lagen om minst 40 procent kvinnor i styrelserna införs först 2019. Avgiften ska ligga på mellan 250.000 och 1 miljon kronor, beroende på företagens storlek.

Regeringen har lagt fram ytterligare ett företagarfientligt förslag.

Helt fel väg att gå, tycker näringslivet.

– Regeringen har lagt fram ytterligare ett företagarfientligt förslag, säger Carina Lindfelt, avdelningschef med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv.

Genom att kräva av företag att de ska ha 40 procent kvinnor i styrelserna menar hon att regeringen fråntar företagens rätt att själva sköta sina företag. Dessutom är det helt onödigt, menar hon.

– Vi går redan mot allt fler kvinnor på styrelse- och ledningsnivå. Av alla styrelseutnämningar förra året var 45 procent kvinnor förra året. Därför är förslaget helt onödigt.

Vad är risken med lagstiftningen, enligt er?

– Att vi får fel fokus, att företagen fokuserar på risken för straffsanktioner i stället för på talanger, kompetens och mångfald.

Men om ni ändå är på väg mot 40 procent, vad är då problemet med lagstiftning?

– Jag förstår helt enkelt inte varför det är nödvändigt. Vi ser att statistiken rör sig i rätt riktning och då ser jag inget behov av att gå in med lagstiftning.

Foto: Magnus HallgrenAmanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som jobbar för jämställdhet i näringslivet, är inte heller översvallande.

– Spontant tycker jag det är tråkigt att näringslivet inte har tagit chansen att nå 40 procent när de har haft den, så lite får de skylla sig själva. Men jag tror att bolagen skulle klara det här på egen hand fram tills 2019, så de har all möjlighet att äga den här frågan.

Den stora utmaningen blir enligt Amanda Lundeteg för små företag att nå 40 procent. Som det är i dag drar stora och medelstora bolag upp snittet på 32 procent kvinnor i styrelserna.

Lundeteg tycker att regeringen lägger krafterna på fel sak. I Norge, som har haft lagstiftning om kvotering sedan 2006, har andelen kvinnor i företagens ledningar minskat, enligt Lundeteg.

– Förslaget ledde till att kvinnor i ledningsgrupper togs till styrelser. Jag hoppas verkligen inte att vi får den utvecklingen i Sverige.

Det finns andra sätt som i mycket högre grad och i bredare lager skulle förbättra jämställdheten anser Amanda Lundeteg.

– Det vore mycket bättre om politikerna lagstiftade om delad föräldraförsäkring. Kvotering till styrelserna kanske påverkar 200 kvinnor. Delad föräldraförsäkring skulle vara mycket modigare och få bredare effekter.

Frågan är vilka chanser regeringen har att få igenom förslaget i riksdagen. Hittills är endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet med på tåget. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg säger till TT att förslaget är förminskande för kvinnor.

– Dessutom äger inte staten alla bolag, och det är en självklarhet att den som äger ett bolag också har rätt att påverka vem som sitter i styrelsen, så detta är också ett ingripande mot äganderätten, säger hon till TT.

Också Liberalerna är emot och Moderaterna har under Anna Kinberg Batra blivit mer negativa till kvotering.

Och Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar i ett skriftligt uttalande att regeringen ägnar sig åt ”symbolpolitik”.

– Kvotering i bolagsstyrelser berör ett hundratal kvinnor. I stället borde man ta tag i de jämställdhetsfrågor som kvinnor med vanliga jobb och inkomster möter i sin vardag, säger hon.

Hon medger att det finns problem för kvinnor att nå toppen och göra karriär.

– Men jag tror inte på att staten genom pekpinnar ska lagstifta fram detta.

Men Annika Hirvonen, taleskvinna för jämställdhetsfrågor i Miljöpartiet, hoppas på feministerna i de borgerliga partierna.

– Det finns feminister i de borgerliga partierna och jag förväntar mig att de ställer upp för en jämställd politik, säger Annika Hirvonen som kallar lagförslaget ”fantastiskt”.

– Det är hög tid. Ju fler kvinnor som sitter i styrelserna, desto fler kommer vi att se i ledningarna. Jag är väldigt optimistisk, säger hon.

Foto i text: Magnus Hallgren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.