Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/naringslivet-gor-tummen-upp-for-krispaketet/

Ekonomi

Näringslivet gör tummen upp för krispaketet

Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det svenska näringslivet är mycket positivt till regeringens stödpaket.

– Det här kommer inte att hindra alla uppsägningar eller alla konkurser men det är ett kraftfullt paket, som lyfter bort kostnader för företagen, säger Jan-Olof Jacke, vd i Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv har den senaste tiden haft tät kontakt med regeringen om åtgärder mot coronavirusets härjningar, och Jan-Olof Jacke menar att måndagens stödarsenal i mycket går i linje med vad organisationen krävt.

– Det är viktigt med korttidspermitteringen, som nu införs snabbare och där staten tar en större del av kostnaden. Det är bra att sjuklönen också lyfts bort från arbetsgivarna, säger han.

Han noterar att likviditetslättnaderna på uppemot 300 miljarder är mycket bra, men att de ju skjuter upp kostnaderna, men tar inte bort dem:

– Här har företag olika förutsättningarna, och det är ju inte säkert att alla kommer att hinna ikapp när det är dags att betala. Det kan behövas någon typ av krislån också. Korttidsarbetet räddar jobb, men vi kommer inte att kunna hindra alla uppsägningar eller alla konkurser, säger Jacke.

Han efterlyser också beredskap för att göra ännu mer:

– Stora delar av näringslivet fungerar väl, det finns efterfrågan och varuflödena fungerar väl. Men i till exempel besöksnäringen och transportbranschen har man tappat en stor del av inkomsterna och står kvar med kostnaderna. Här behövs säkert fler riktade insatser, säger Jan-Olof Jacke.

Daniel Winberg, chefsekonom för Företagarna.
Daniel Winberg, chefsekonom för Företagarna. Foto: Lars Clason

Organisationen Företagarna samlar 60.000 små. och medelstora företag. Daniel Wiberg är chefsekonom där:

– Jättebra att regeringen inser allvaret och kommer med förslag som kan nå fram till även de mindre företagen, där vi ju ser stora effekter redan av virusspridningen. Det är inte minst glädjande att staten nu tar över sjuklönekostnaderna, och att det omfattar även egenföretagare. Det är något vi har bett om ett tag nu.

Han säger att det finns en stor oro ute hos företagen om hur man ska hantera personalen, och välkomnar det nya förslaget om korttidspermitteringar som kommer att gälla under 2020. Reglerna gäller formellt från den 7 april, men man kan få stöd retroaktivt från och med måndagen den 16 mars.

– Det är oerhört viktigt, liksom möjligheten att skjuta skatteinbetalningarna. Våra medlemmar ska ju dels försöka hindra spridningen, dels hålla igång verksamheten eller i alla fall försöka övervintra under några månader, säger Daniel Wiberg.

Läs mer: Stort krispaket till svenska företag

Läs mer: Stora ras på Europas börser