Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringslivet tror inte på Löfven: ”Vi är bestörta”

Svenskt Näringsliv anklagar regeringen för att skada möjligheten att skapa nya jobb, med utspelen kring energipolitiken, vinsterna i välfärden och skatterna.

”Vi är bestörta. Vad håller de på med egentligen”, säger organisationens vd Carola Lemne.

Innan valet höll Svenskt Näringsliv en rätt låg profil. Inom näringslivet var det många som kände förtroende för Stefan Löfven.

Men det har svängt nu, menar Carola Lemne. Själv är hon synbart irriterad när hon kommenterar den nya regeringens utspel. Hon framhåller att statsminister Stefan Löfven innan valet gjorde klart att hans regering skulle sätta jobben främst.

– Men nu kommer en lång räcka förslag som är precis tvärtom.

Hon räknar upp en rad olika förslag. Högre effektskatt på kärnkraften gör det dyrare för basindustrin. Välfärdsföretagens möjlighet att ta ut vinst kommer att kraftigt begränsas.

– Inget av det här skapar jobb. Tvärtom, menar Lemne.

Vidare är organisationen upprörd över att marginalskatten, genom avtrappningen av jobbskatteavdraget, höjs. Samma effekt kommer av att nivån för när man ska betala statsskatt inte höjs som tidigare.

– Var tredje heltidsanställd får nu en marginalskatt på över 50 procent, säger hon.

Även diskussionerna kring Bromma flygplats och Förbifarten, som den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm drivit, irriterar Lemne.

Flera av beskeden som kommit från regeringen och Stockholms stadshus är dock inga överraskningar, eller borde i varje fall inte vara det. Att Socialdemokraterna skulle tvingas göra upp med MP och V var känt innan valet. Vad dessa partier tycker om vinster i välfärden respektive Förbifarten och Bromma, var väl kända.

– Ja, men det var också känt vad S ville. De sade faktiskt något annat innan valet, säger Lemne.

Flera av förslagen ska utredas och det är oklart om de kommer att kunna gå igenom i riksdagen. Men det är ingen tröst för företagare, anser Lemne.

– Det får effekter omedelbart. Jag träffade en välfärdsföretagare i Västerås. Dagen efter utspelet om vinster i välfärden blev han uppringd av sin bank som krävde ytterligare säkerheter, säger Carola Lemne.

Det kan väl ha haft andra orsaker; att företagaren redan var kraftigt belånad till exempel?

– Banken gav det (utspelet) som skäl till varför de ringde.

Regeringen vill bilda ett innovationsråd, där även företrädare för näringslivet ska bli inbjudna. Tanken är att rådet ska ta fram åtgärder för att stärka svensk konkurrenskraft. Carola Lemne är, milt uttryckt, skeptisk.

– Man undrar hur de tänker. Med den ena handen slår man och med den andra gullar man och smeker. Man bygger inte förtroende på det sättet.

Vad blir er relation med regeringen nu, tror du?

– Vi är sakpolitiska. Vi driver sådant som är viktigt för företag, oavsett regering.

Ska ni tala med regeringen?

– Vi har inte råd att inte tala med någon. Vårt existensberättigande är att ge medlemmarna nytta. Det gör vi genom att kämpa för att förbättra villkoren för företagande i Sverige.

Finansmannen Jacob Wallenberg, som sitter i Svenskt Näringslivs styrelse, är också oroad över den osäkerhet som han menar har följt den nya regeringens tillträde. Även han räknar upp otydligheter som han menar finns kring energipolitiken, vinsterna i välfärden och Brommas framtid.

Stefan Löfven har profilerats som näringslivsvänlig, tycker du att den politik han nu för stämmer överens med det?

– Nej, jag tycker att det på en mängd punkter har skapats otydligheter och det är naturligtvis inte bra för ett näringsliv som hela tiden vill ha förutsägbarhet, tydlighet och långsiktighet.

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv är en branschorganisation för svenska företag som bildades 2001 när Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivarföreningen slogs samman.

Organisationen har nära 60 000 medlemsföretag med runt 1,5 miljon anställda.

Organisationen är bland annat delfinansiär för den liberala tankesmedjan Timbro och ger ut tidningen Entreprenör.

Carola Lemne blev vd för Svenskt näringsliv i maj i år. Hon har tidigare bland annat varit vd för Praktikertjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.