Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringslivets bakom kungens okända miljarder

I kungariket Sverige går rollen som statschef i arv. Hovets verksamhet betalas av skattepengar, i år 122 miljoner kronor. Hälften är kungens apanage som han använder utan insyn. Men kungens ekonomiska makt är betydligt större än så. I dag kan DN berätta om stiftelserna som kontrollerar hovets okända miljarder.

Gåvor från näringslivstoppar har skapat kungafamiljens okända ekonomiska makt. I välgörenhetsstiftelser kontrollerar hovet flera miljarder kronor. Men vem som får ta del av pengarna redovisas sällan.

Sveriges statschef Carl XVI Gustaf föddes på Haga slott valborgsmässo­aftonen 1946. Snart därefter söktes dåvarande kungen, Gustaf V, upp av ett antal personer. De hade med sig en gåva om 600 000 kronor (11,5 miljoner kronor i dagens penningvärde).

På order av kungen skapades då Prins Carl Gustafs stiftelse, som ska förvalta pengarna.

Syftet med stiftelsen är att främja ”välgörande, sociala, konstnärliga, idrottsliga eller andra kulturella eller eljest allmännyttiga ändamål”.

I dag är stiftelsen värd 205 miljoner kronor och en del i den miljard­förmögenhet som kungahuset kontrollerar. I fjol delade stiftelsen ut 70 miljoner kronor till sina ändamål.
Dagens Nyheters granskning av stiftelseregister och registreringar av organisationsnummer visar att kungafamiljen och hovet tillsammans kontrollerar minst 2,1 miljard kronor i ett 40-tal olika stiftelser. Många är registrerade som allmännyttiga och därmed befriade från skatt med villkoret att minst 80 procent av medlen går till ändamålet.

Hovet bekräftar att det rör sig om miljard­belopp och att det beroende på hur man räknar kan röra sig om över tre miljarder kronor.

De flesta stiftelser har skapats med pengar från affärslivet.

Familjen Wallenberg ligger bakom flera stora donationer till kungahuset. Ett exempel är Hans majestät konungens Wallenbergsfond, som grundades med pengar från tre av familjen Wallenbergs stiftelser och som skänktes till Gustaf VI Adolf på hans 90-årsdag.

I dag har fonden ett kapital på 8,5 miljoner och i fjol delade den ut 190 000 kronor till forskning.

En annan stiftelse som familjen Wallenberg ligger bakom är Ko­nung Carl XVI Gustafs stiftelse för forskning och utbildning, som skapades som en present till kungen på hans 50-årsdag 1996.

Kapitalet om tio miljoner kronor skänktes från tre av familjen Wallenbergs stiftelser. Genom en särskild paragraf i stadgarna slipper stiftelsen tillsyn från länsstyrelsen.

Kungen är ordförande och resten av styrelsen består av representanter för släkten Wallenberg.

Enligt stadgarna som finns registrerade hos Skatteverket ska stiftelsens huvudsakliga ändamål vara att utan begränsning till en viss familj lämna understöd för utbildning eller undervisning. Den formuleringen gör att stiftelsen ses som allmännyttig och befrias från skatt. Men vem eller vilka som tagit del av pengarna i stiftelsen redovisas inte och är omöjligt att kontrollera.

Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för tillsynen av hälften av Sveriges alla stiftelser. Två och en halv heltidstjänst ska kontrollera 7 500 stiftelser med ett samlat kapital om 300 miljarder kronor – en omöjlig uppgift, enligt Mikael Wiman, stiftelsespecialist på länsstyrelsen i Stockholm.

– Utifrån vår tillsynsplan har vi inte möjlighet att vidare undersöka de här stiftelserna. Vi utgår från en riskanalys, där vi prioriterar ut­ifrån hur många som berörs, säger han.

Kungens ekonomidirektör Jan Lindman har tidigare arbetat i 20 år på SEB som expert på stiftelser. Nu sitter han med i styrelsen för ett 30-tal av kungahusets stiftelser.

– Det är en tradition att kungliga personer avsäger sig personliga gåvor på högtidsdagar och föreslår donationer till välgörande ändamål, och det är just det som det handlar om i det här fallet, säger Jan Lindman.

Även kronprinsessan Victoria har en stiftelse med kända affärsmän i styrelsen. I Kronprinsessparets bröllopsstiftelse har Victoria och Daniel sällskap av H & M-direktören och vännen Karl-Johan Persson och hotellkungen och företagsledaren Alessandro Catenacci.

Stiftelsen samlar kronprinsessans royaltyintäkter för produkter i samband med bröllopet. Vid årsskiftet 2011 hade stiftelsen 19 miljoner i kapital. Pengarna ska bland annat främja vård och fostran av barn och ungdomar samt lämna bidrag till undervisning och utbildning. I fjol delade stiftelsen ut 300 000 kronor, till vilka eller vilket syfte anges inte.

Hovets informationschef Bertil Ternert medger att hovet varit dåligt på att informera om stiftelserna men att informationsavdelningen sedan en tid arbetar med ett projekt om de kungliga stiftelserna.

– Vi kan inte svara på varför vi inte haft den här ambitionen tidigare. Det är ytterst kungen som driver på det här att vi ska vara mer offentliga kring det här, säger Bertil Ternert.

Hovets planerade nya öppenhet kring stiftelserna hoppas Bertil Ternert ska leda till att fler kan söka pengar.

Störst av hovets stiftelser är Kronprinsessan Margaretas minnesfond, där kungens syster prinsessan Christina är ordförande.

Den stiftelsen har ett kapital på 415 miljoner kronor och delade i fjol ut tio miljoner. Till skillnad från många andra stiftelser redovisar de öppet i årsredovisningen vilka som fått pengarna.

Tvåa på listan är Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, som har drygt 300 miljoner kronor i förmögenhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.