Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringslivsprofilen Carl Bennet lanserar projekt för unga lärlingar

Industrimannen Carl Bennets politiska engagemang sträcker sig över många områden. I höst lanseras ett pilotprojekt med lärlingsutbildningar med målet att minska arbetslösheten.

På Medicinareberget med utsikt över Slottsskogen i Göteborg i gamla laboratorielokaler huserar industrimannen Carl Bennet. Han är nyligen hemkommen från semester i Italien och rekommenderar ett besök i klostret i Milano där Leonardo da Vincis verk Nattvarden finns att beskåda. Italien ligger honom varmt om hjärtat, även om den politiska situationen kunde ha varit bättre, anser han. Hans egna politiska intresse är omskrivet och han kallas ofta för ”den röde friherren”. Själv säger han att han aldrig har varit socialdemokrat.

– Jag har alltid stått i mitten inom svensk politik. Min grundfilosofi är att vi ska ha en klok fördelningspolitik samtidigt som jag är en stark anhängare av marknadsekonomin, säger han.

På senare tid har han uttryckt sig positivt kring Centerpartiets ledare.

– Annie Lööf är en mycket duktig person, med insikt och kunskap. Hon är en skicklig politiker som leder Centern på ett bra sätt.

Det är viktigt att hålla arbetslösheten så låg som möjligt för att samhället ska kunna utvecklas på ett balanserat sätt som gynnar alla.

En av Carl Bennets hjärtefrågor inom politiken har länge varit att finna en lösning på ungdomsarbetslösheten, som i Sverige i dag uppgår till 9,9 procent, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

– Det är viktigt att hålla arbetslösheten så låg som möjligt för att samhället ska kunna utvecklas på ett balanserat sätt som gynnar alla. Jag tycker att vi ska ta vara på människor och samtidigt lösa ett kompetensproblem som finns i Sverige.

Lärlingsplatser enligt tysk modell är ett sätta att få bukt med problemet, anser han. Av de 6.000 anställda som arbetar inom hans bolag i Tyskland är 3–5 procent lärlingar.

Efter att i flera år ha arbetat med att uppvakta politiker och fackförbund har han lyckats driva igenom ett pilotprojekt med lärlingsutbildningar på 16 skolor och 200 elever, som lanseras till hösten. Upplägget innebär att eleverna studerar halva tiden och arbetar halva tiden. Ersättningen uppgår till ungefär 6.000 kronor.

– Eleverna får erfarenhet, en examen, undviker studieskulder och har stora chanser att bli anställda.

Till en början riktas projektet mot utbildningar inom industriteknik och vård- och fritidssektorn i sydvästra Sverige och i Västerbotten. Regionerna har valts efter var det finns arbetstillfällen och lämpliga skolor. Projektet drivs med stöd av Skolverket och fackliga organisationer. Hittills har två avtal slutits, med aktörer inom industrin. Målet är att även få med bland annat restaurangsektorn.

– 16 skolor är hittills på banan men det kommer att bli fler. Målet är att få igång några pilotprojekt, visa att det fungerar och sedan sätta i gång.

Carl Bennet ser stor potential till att använda samma modell för att hjälpa nyanlända ut i arbetslivet.

– Det skulle ta ett år i stället för sju år i snitt för nyanlända att komma i arbete. Du skulle kunna läsa svenska halva tiden och arbeta halva tiden.

Som exempel nämner han hur han själv varit mentor åt en långtidsarbetslös 23-årig kvinna från Irak. I stället för att hjälpa henne att söka jobb erbjöd Carl Bennet henne att arbeta på ett lager för dentalprodukter.

– Hon nappade direkt och efter sex månader var hon anställd. På det här sättet får man praktik, blir anställningsbar och lär sig språket. Den bästa tänkbara integrationen sker genom att arbeta.

Medicinteknikföretaget Getinge är Carl Bennets kronjuvel. Bolaget har haft flera motiga år. Anmärkningar på kvalitetsprocessen från det amerikanska läkemedelsverket FDA blev en stor börda för bolaget kostnadsmässigt och nyligen inledde brasilianska myndigheter en kartellutredning mot Getinges dotterbolag i landet. Självkritiskt säger han att problemen i Brasilien hade kunnat hanteras annorlunda.

– Det har funnits problem med ledningen i Brasilien under en längre tid. Vi har etiska principer som gäller i bolagen och de ska också gälla mot distributörer. Det är viktigt att gå på känsla. Det blir allt viktigare att arbeta med värderingar, speciellt om man arbetar i många länder. Det går inte att säga att man inte kände till vad som föregick i efterhand, man måste arbeta förebyggande. Men man lär sig. Samtidigt som man måste våga satsa på nya projekt ska man akta sig för att dansa på för många bröllop.

I juni blev Getinges planer på nyemission kända. Detta fick aktien att falla med sex procent på börsen. Inte heller rapporten för det andra kvartalet blev någon positiv överraskning för aktieägarna. Förhoppningen är att nyemissionen ska få bolaget på fötter igen.

– Vi stärker upp det egna kapitalet och reducerar skulderna. Vi har haft lite för stor skuld, samtidigt som vi har intressanta möjligheter framåt. Det är ett sätt att skapa stabilitet, operationellt utrymme och kunna ta vara på möjligheterna.

Jag kan gallra betor, plocka sten och harva, vill jag lova. Jag har lärt mig arbeta och lärt mig att alla har betydelse på en arbetsplats.

Carl Bennet växte upp på en gård utanför Helsingborg. Föräldrarna var lantbrukare inom jordbruk och skogsbruk.

– Jag kan gallra betor, plocka sten och harva, vill jag lova. Jag har lärt mig arbeta och lärt mig att alla har betydelse på en arbetsplats.

Efter ekonomistudier vid Göteborgs universitet började han arbeta inom näringslivet, där ett av de första jobben var som exportsäljare av truckar för Kockum.

– Jag var 25–26 år och reste hela tiden till Afrika och Mellanöstern. Det var hur kul som helst. Då gick det bra att resa in i länder som det i dag är farligt att resa in i.

Resorna till Afrika får Carl Bennet att skina upp. Kroppsspråket blir yvigt, han lutar sig fram när han pratar och minns tillbaka på specifika händelser, som den gången när han mötte Ugandas ökända tidigare diktator Idi Amin, känd för att han matade krokodiler med sina egna ministrar.

– Han satt på en stol i hotellreceptionen. Runt honom stod unga män och pekade med sina gevär mot våra ansikten.

Getinges verksamhet i Sydafrika tar honom fortfarande tillbaka till kontinenten med jämna mellanrum men krig, konflikter och korruption försvårar affärerna.

– Det finns ett driv hos folket men politisk stabilitet behövs, säger han.

Vilket ämne det än handlar om tycks diskussionen landa i politik, som han anser går han i hand med näringslivet.

– 20 procent av ett samhälle är näringslivet. 80 procent är något annat. Den övriga delen är också intressant. Politiken är den som är med och lägger förutsättningar för utvecklingen. Det är grunden för mitt intresse.

Fakta.Carl Bennet

Foto: Tomas Ohlsson

  • Gör: Styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders. Styrelseledamot i Holmen och Lundbergs.
  • Barndom: Uppvuxen på en gård i Skåne. Läste vid Sigtunaskolan Humanistiska läroverk.
  • Karriär: Civilekonom från Göteborgs universitet. Exportsäljare vid Kockum, vd för Electrolux storkök, vd för Getinge.
  • Familj: Fru och dotter.
  • Intressen: Familjen, tennis, jakt och att se på fotboll. Sponsrar Halmstad BK.

Carl Bennet om ...

  1. Långsiktighet. ”Min företagsfilosofi är att bygga. Jag bygger och utvecklar företag och människor. Om du har en stabil utveckling i ett samhälle så skapar du något som alla kan ta del av. Annars blir det bara en tillfällig förbättring.”
  2. Kvinnor på chefspositioner. ”Tjejerna är bäst i skolan och på universiteten. Om det inte avspeglas bland cheferna måste företag vara självkritiska, om man ska ta tillvara på kompetensen. Och arbetsgivare måste bli bättre på att hålla kontakten med kvinnor som är föräldralediga som har chefsegenskaper. Det går alldeles utmärkt om man vill bilda familj under några år. Det är ingen gratisresa att hitta bra chefer.”
  3. Infrastruktur. ”Infrastrukturen utvidgar arbetsmarknaden och ger tillgång till kompetens. Vi ligger efter jämfört med Frankrike och Tyskland när det gäller infrastruktur.”
  4. Borgaffären. ”Jag har aldrig sett några sådana tendenser hos Anders Borg när jag har träffat honom på mindre evenemang. Jag tycker det var fel att han lämnade uppdragen så snabbt. Det har gått alldeles för fort.”
  5. Risk. ”Om du satsar på något så måste du känna området eller personerna. Om båda är okända tar du en stor risk.”

Fakta.Carl Bennet AB

Getinge AB

Område: Medicinteknik.

Omsättning: 30 miljarder.

Anställda: 16.300.

Innehav: 18,1 procent av kapitalet och 48,9 procent av rösterna.

Lifco AB

Område: Dental och industri.

Omsättning: 9 miljarder.

Anställda: 3.850.

Innehav: 50,1 procent av kapitalet och 68,9 procent av rösterna.

Elanders AB

Omsättning: 6 miljarder.

Område: Produktion av trycksaker, lagerhållning och distribution.

Anställda: 6.600.

Innehav: 50,1 procent av kapitalet och 65,9 procent av rösterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.