Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/naringslivsprofiler-misstankta-for-grovt-insiderbrott/

Ekonomi

Näringslivsprofiler misstänkta för grovt insiderbrott

Percy Nilsson ligger bland annat bakom bygget av Malmö Arena och utsågs till årets skåning år 2008.
Percy Nilsson ligger bland annat bakom bygget av Malmö Arena och utsågs till årets skåning år 2008. Foto: INGVAR ANDERSSON

På torsdagen väcktes åtal i en stor insiderhärva med 14 misstänkta. Brottsmisstankarna gäller aktiehandel som gjorts i samband med uppköp av telekombolaget TDC och fastighetsbolaget Victoria Park.

Åtalet handlar om aktieaffärer som gjordes innan det blev offentligt att bolagen köpts upp, TDC i februari 2018 och Victoria Park i maj 2018. Några av de åtalade misstänks ha gjort olagliga affärer kopplade till båda bolagen. 

– Det har varit en omfattande utredning med många misstänkta och jag gör bedömningen att fällande domar kan förväntas utifrån den bevisning som har säkrats under utredningens gång, säger chefsåklagare Thomas Langrot, i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten. 

Bland de misstänkta finns två kända skånska näringslivsprofiler, fastighetsentreprenören Percy Nilsson och it-entreprenören Dan Olofsson. 

I en mejlkonversation med Dagens industri skriver Dan Olofsson: 

”För mig är åtalet helt obegripligt”.

”Det enda som skett är att jag skickat ett sms till Percy Nilsson i syfte att främja ett högre bud på Victoria Park till gagn för alla aktieägare. Detta har jag min fulla rätt att göra”, fortsätter han och tillägger att han nämnt att det är insiderinformation i syfte att göra det tydligt att ingen handel får ske baserat på uppgifterna. 

I stämningsansökan framgår att Dan Olofsson misstänks ha tipsat Percy Nilsson om det kommande uppköpet av Victoria Park, där den senare genom bolaget Malmö Bra Bostad AB köpt aktier för 3,4 miljoner kronor i fastighetsbolaget dagen innan det nya budet blev offentligt. Aktiekursen gick upp med 8,76 procent i samband med att nyheten kommunicerades till marknaden och Percy Nilsson ska ha tjänat 243.319 kronor på handeln. 

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan” skriver Dan Olofsson i ett sms till Percy Nilsson dagen innan budet offentliggjordes, enligt bevismaterialet som åklagaren presenterar. 

Båda två är misstänka för grovt insiderbrott. 

Dan Olofsson
Dan Olofsson Foto: Anders Hansson

Victoria Park finns i Sveriges tre största städer och började som ett företag som erbjöd så kallade livsstilsboenden. Verksamheten ställdes senare om till att rikta in sig på hyresrätter i miljonprojektsområden. I april 2018 kom ett bud på bolaget från det amerikanska fondbolaget Starwood Capital Group (som även har ägande i det krisande fastighetsbolaget Oscar Properties). Men tyska Vonovia gav sig in i budstriden och blev till slut vinnare med ett bud värt 9,5 miljarder kronor. Victoria Park togs bort från börsen. De olagliga aktieköpen ska alltså ha gjort innan marknaden informerats om att Vonovia köpt upp bolaget. 

DN söker Percy Nilsson och Dan Olofsson för kommentar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt